BLI MEDLEM OCH KOM PÅ ÅRETS FÖRSTA GLOBAL BAR-SAMTAL. I november 2021 lämnade åklagaren in en stämningsansökan mot två av bolagets ansvariga för medhjälp till brott mot internationell rätt. Nu har Lundin meddelat att man säljer sina gas- och oljetillgångar. Vad skulle en fällande dom innebära? Är försäljningen ett sätt att slippa undan att gottgöra de drabbade? Och varför håller Lundins aktieägare så tyst?
På vårens första Global Bar-samtal pratar vi om den viktigaste juridiska process som just nu pågår i världen kring företag och deras ansvar. Bar till självkostnadspris. Vi bjuder på snacks. Själva samtalet är kl 18.00–19.00 med mingel före och efter.
OBS Begränsat antal platser! Och alla som kommer måste vara fullvaccinerade.
Medverkande:
Kerstin Lundell, författare och journalist. Hon skrev boken Affärer i blod och olja, som hon fick Guldspaden för 2010. Boken skickades sen till åklagaren som underlag för att det fanns grund för en polisundersökning. Vid en bolagsstämma 2012 blev hon fråntagen mikrofonen och kallad för lögnerska av Ian Lundin.
Miriam Ingeson, doktorand internationell rätt vid Uppsala universitet. Miriam var åklagare innan hon inledde doktorandstudier. Hon har följt Lundinfallet och skrivit om hur brottsutredningar i internationella brottsmål bedrivs.
Petter Bolme, samarbetar med Pax och Egbert Wesselink som skrev rapporten Unpaid Debt för ECOS. För Global Idé jobbar han med att få Lundin och de andra oljebolagen att göra rätt för sig gentemot de som drabbades av konflikten i Lundins koncessionsområde.
Moderator: David Isaksson, chefredaktör för Global Bar Magazine.
Bakgrund
För 25 år sedan skrev Adolf Lundin ett avtal med Sudans regering om att få leta olja i ett område som då låg i södra Sudan, ett land där ett blodigt inbördeskrig pågick. Området som Lundin var verksamma i kontrollerades inte av Sudan. 1999 fann Lundin olja och skrev då ett nytt avtal med regeringen om att Sudans armé och regimtrogna miliser som skulle ta över säkerheten för området. Under tiden Lundin var verksamma pågick ett krig i området. Blodiga strider om oljan som ledde till att 12 000 människor dog på grund av striderna och 160 000 fördrevs. Barnsoldater tvångsrekryterades, kvinnor våldtogs och byar brändes ner.
I november 2021 lämnade åklagaren in en stämningsansökan mot två av bolagets ansvariga – Ian Lundin och Alex Schneiter– för medhjälp till brott mot internationell rätt. Även bolaget, som nu heter Lundin Energy, hotas av böter och förverkande av den vinst bolaget gjorde när de sålde sina andelar i koncessionsområdet 2003.
En månad efter åtalet meddelade Lundin att de säljer alla sina olje- och gastillgångar i Norge. De lovar samtidigt att det nästintill tomma bolaget ska ansvara för att alla eventuella juridiska krav från Sudan. Inget av det som hände i Sudan ska följa med i försäljningen, trots att vinsten från Sudan investerades i Norge. Det som är kvar i Lundin Energy räcker knappt till att betala det åklagaren krävt av bolaget och räcker definitivt inte för att kompensera de tiotusentals sydsudaneser för de skador oljeverksamheten orsakade dem. Det ser ut som Lundinfamiljen försöker skydda sina tillgångar genom försäljningen till AkerBP.
Klicka här för att bli medlem Det går utmärkt att bli medlem för en månad åt gången!
Läs också