WHO: Anställda vittnar om rasism


Medarbetare på WHO riktar hård kritik mot sin chef. Foto: WHO.

Världshälsoorganisationens regionchef för västra Stillahavsområdet, Takeshi Kasai, anklagas av personalen för rasistiskt, oetiskt och kränkande beteende. Kritiken är också hård mot hur han slutit upp bakom Kina.

Kritiken mot WHO-chefen Takeshi Kasai handlar bland annat om rasism mot personer från andra asiatiska länder. WHO-chefen förnekar anklagelserna, men i interna meddelanden från honom som nyhetsbyrån AP tagit del av uppmanar han medarbetare att vara lojala och sluta upp kring honom mot kritiken. Anklagelserna om rasism kan läggas till en lång lista av interna protester från WHO:s personal, men också från andra länder, om FN-organisationens hantering av pandemin under de senaste två åren, inte minst den hårda kritik som varit mot Kinas alltför stora inflytande över organisationen, något som bland annat resulterat i att WHO accepterat Kinas försenade delning av information samtidigt som man offentligt berömde regeringen. 

Personalen anklagar Kasai för att han ”inte vågade kritisera de kinesiska myndigheterna” och underlät att avslöja vad som hände under en resa till Peking för att träffa president Xi Jinping kort efter att coronaviruset identifierats i Wuhan.

”Vi ber om ditt brådskande ingripande för att ta itu med vår allvarliga oro … som har en negativ inverkan på WHO:s prestationer för att stödja länder i regionen och WHO:s förmåga att fungera som en effektiv folkhälsoorganisation, särskilt under Covid-19-pandemin”, skriver medarbetarna.

Kasai är en japansk läkare som inledde sin karriär inom sitt lands folkhälsosystem innan han gick över till WHO, där han har arbetat i mer än 15 år. Han har fått beröm för att ha utvecklat regionens svar på nya utbrott efter sars-epidemin 2003.

Lawrence Gostin, chef för WHO:s samarbetscentrum för folkhälsolagstiftning och mänskliga rättigheter vid Georgetown University, säger till AP att han hade kontakt med många personer på kontoret i västra Stilla havet och visste att de kände sig nedslagna under pandemin.

– Dr. Kasai tillträdde sitt ämbete med ett gott rykte, som en ganska stark ledare inom folkhälsan med stöd från sitt land. Men jag blev inte förvånad när jag hörde dessa anklagelser, säger Lawrence Gostin. 

Tomas Nordberg

lyssna också på

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.