Sydafrikanska satelliter ska övervaka miljön


De sydafrikanska satelliterna skjuts upp. Bild från YouTube.

Den 13 januari 2022 sköt Sydafrika upp den tredje av i en serie av nanosatelliter som har till uppgift att övervaka landets natur- och havsresurser. De satelliter som sköts upp är de första som producerats i Afrika.

MDASat (MDA står för Marine Domain Awareness), som de tre nanosatelliterna heter, samlar in data för att skydda Sydafrikas marina resurser. De väger lite drygt två kilo i genomsnitt och de kan upptäcka utländska fartyg inom landets ekonomiska zon och på så sätt spåra olaglig dumpning och fiske.

Detta projekt är ett viktigt steg i skyddandet av Sydafrikas naturresurser och för att få fram användbar data. Satellitdata är till exempel av största vikt även för jordbrukare som kämpar mot de svåra konsekvenserna av torkan. Data från satelliterna kan även användas till exempel för att spåra rymdväder och övervaka natur- och havsresurser

Tidigare har länder som Nigeria, Ghana, Marocko, Etiopien och Kenya sänt ut satelliter i rymden, men MDASat är de första satelliterna som är framtagna i Afrika. MDASat skickas upp av det amerikanska rymdföretaget SpaceX:s Transporter-3, som är SpaceX:s tredje Transporter-åkningsuppdrag. Totalt har SpaceX, som grundades av entreprenören Elon Musk, skickat ut 105 rymdfarkoster för olika organisationer och regeringar.

Sydafrikas minister för vetenskap och innovation Blade Nzimande säger att myndighetens finansiering och stöd till Sydafrikas satellitbyggnadsindustri gett tydliga resultat:

– Detta kommer att ytterligare befästa Sydafrikas ställning som Afrikas ledare inom utveckling av små satelliter och hjälpa landet att erövra en värdefull andel av en nischmarknad i den snabbt växande globala värdekedjan för satelliter, säger han.

Totalt har Sydafrikas regering de senaste tre åren investerat motsvarande ca 16,5 miljoner kronor i att utveckla MDASat-konstellationen.

Tomas Nordberg

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.