Sverige donerar halv miljon doser covid-vaccin


Foto: Daniel Schludi/Unsplash.

Sverige har beslutat att donera ytterligare en halv miljon doser covidvaccin av märket Janssen till det globala vaccinsamarbetet Covax, skriver UD i ett pressmeddelande.

Totalt har Sverige därmed donerat över 9 miljoner doser och bidragit med över två miljarder kronor till globala vaccininsatser mot covid-19. Detta gör Sverige till ett av de länder i världen som bidrar mest till den globala vaccintillgången, sett till befolkningsmängd.

– Global tillgång till vaccin mot covid-19 är en av de viktigaste åtgärderna för att få ett slut på pandemin. Här spelar Sverige en ledande roll, och jag är glad att vi kan fortsätta det livsviktiga arbetet med ännu en vaccindonation till låg- och medelinkomstländer via Covax, säger biståndsminister Matilda Ernkrans i pressmeddelandet.

Totalt har närmare 60 procent av jordens befolkning fått en första dos vaccin. Ett av de länder som ligger lägst är Haiti med bara 1,7 procent vaccinerade.  Ännu lägre ligger Kongo (DRK) med bara 0,37 procent vaccinerade. Tittar man istället på de länder där flest vaccinerade ligger bara fyra länder på över 90 procent. Två av dessa är i Latinamerika: Chile och Kuba.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.