Kadyrov – årets rättighetsförsvarare(!)


I goda vänners sällskap. Foto från Kadyrovs Instagram.

Får vi presentera – årets människorättsförsvarare i Kaukasus – den mordanklagade presidenten Ramzan Kadyrov. Ja, det är faktiskt sant!

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov är känd för att hota och förfölja människor, han står anklagad för mord och omfattande övergrepp och är sedan 2020 uppsatt på USA:s svarta lista över personer som begått omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna. Hans makt sträcker sig utanför den egna delrepublikens gränser – som när den tjetjenske exilbloggaren Tumso Abdurachmanov 2020 utsattes för ett mordförsök i Gävle.

Men allt det hindrar inte den regionala ombudsmannen för mänskliga rättigheter i Kaukasus, Nurdi Nukhazhiyev, att utse honom till ”framstående försvarare av de mänskliga rättigheterna”.

Priset delades ut i Tjetjeniens huvudstad Grozny den 30:e december. För säkerhets skull delades pris också ut till Kadyrovs pappa, mamma och dotter (!)

Vid ceremonin förklarade ombudsmannen att familjen Kadyrov givit ett enormt bidrag till att säkra de mänskliga rättigheterna och stärka staten.

Redaktionen

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.