Tjetjeniens president hotar människor på nätet


Från Khadyrovs Instagramkonto.

Den ryska delrepubliken Tjetjeniens president Kadyrov hotar unga kritiker på nätet. Nyligen lovade han att “förstöra” en tonåring som kallade honom “Shaitan” (satan) på Instagram. Av rädsla för konsekvenserna bad familjen offentligt om ursäkt.

Måndagen den 17:e maj genomförde Kadyrov en direktsändning på Instagram. En av tittarna skickade in en kommentar och kallade den tjetjenska presidenten “Shaitan” som betyder Satan. Kadyrov läste kommentaren, skrattade och sa: “Skicka mig dina uppgifter. Låt oss se vem av oss är en shaitan. Jag har förstört många shaitaner och jag kommer också att förstöra dig”.

Ganska snart, på onsdagen den 19:e maj, publicerades ett inlägg på Groznyjs TV-kanals Instagram-konto med en video där tonåringens släktingar ber om ursäkt. “Kontot från vilket skrevs förolämpande kommentarer till Ramzan Kadyrov fick oförtjänt berömmelse på Internet. Som det visade sig tillhör kontot en 15-årig tonåring. Hans far och andra släktingar, som redan bett om ursäkt, skäms”, sägs det i inlägget.

Det är intressant att medan Kadyrov själv många gånger kallat sina kritiker för ”satan”, så kommer han med hot när han själv får kritik eller ohövliga kommentarer. Detta har hänt många gånger. Här är några exempel på Kadyrovs hot:

För fem år sedan publicerade Kadyrov en video på Instagram där ryska oppositionspolitikerna Mikhail Kasyanov och Vladimir Kara-Murza var synliga genom en prickskytts kikarsikte. Det uppfattades av det ryska samhället och politikerna själva som ett dödshot.

Som ett resultat av en omfattande offentlig debatt tvingades Kreml att agera mot Kadyrovs beteende. President Putin sa att “Kadyrov måste förstå att hans  extrema sätt uttrycka sig skadar stabiliteten i landet”. Då lovade Kadyrov att ta hänsyn till Putins anmärkning då den är “lag” för honom.

Kadyrovs hot har dock inte upphört. I juni 2019 kommenterade Kadyrov live på Instagram försämringen av territoriella tvisten mellan Tjetjenien och Dagestan. Då hotade han att ”bryta fingrar” och ”riva ut tungor” för dem som skriver kommentarer som förolämpar någons värdighet.

I november samma år, vid ett möte i regeringen, tog Kadyrov upp en fråga om kommentarer på sociala nätverk som kunde förolämpa någons värdighet och sa att “om vi stoppar dem [som skriver dessa kommentarer] på andra sätt än genom att döda, häkta, skrämma så uppnår vi ingenting”.

I april 2020 publicerade den oberoende tidningen Novaya Gazeta en artikel om situationen med covid-19 i Tjetjenien. Artikeln fick Kadyrov att ilskna till och han började hota journalisten som skrev artikeln. ”Vilken kvinna är du? Vilken mor födde dig? Vilken mor och far uppfostrade dig?” sa Kadyrov live på Instagram och krävde att de ryska myndigheterna skulle ”stoppa dessa odjur som skriver och provocerar hans folk”. 

Kadyrovs hot har inte bara riktats till vanliga människor och journalister, utan även mot presidenter och hela nationer. I juli 2020 vände sig Kadyrov till Ukrainas president Volodymyr Zelensky och krävde en ursäkt för ett skämt från studion Kvartal 95, där Zelensky arbetade, som “förolämpade minnet om Akhmat Kadyrov”, Kadyrovs far. ”Du måste svara mig”, sa Tjetjeniens president.

Kadyrov riktade också sina hot mot de israeliska myndigheterna i samband med de protester som föregick den militära konflikten mellan Israel och Hamas. Han sade att “laglösheten i Östra Jerusalem på något sätt kommer att stoppas” och att “muslimerna själva inte ständigt kommer att vänta tålmodigt”, något som i Ryssland uppfattades som ett jihadhot.

Timofei Martynenko

Bakgrund
Tjetjenien är en delrepublik i sydvästra Ryssland, på Stora Kaukasus nordsida. Republikens huvudstad är Groznyj med ca 1,3 miljoner invånare. Fram till 2009 pågick i flera omgångar ett inbördeskrig i delrepubliken. Den Moskvatrogne Ramzan Kadyrov, som suttit vid makten sedan 2003, håller befolkningen i ett järngrepp och situationen för mänskliga rättigheterna är fortsatt allvarlig. Särskilt omfattande har våldet varit mot homosexuella i delrepubliken.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.