Tar Kina över Ugandas största flygplats?


Flygplatsen i Entebbe, Uganda. Foto: Katasanov, Wikipedia CC

Kommer Kina att ta över ägandet av Ugandas internationella flygplats i Entebbe utanför huvudstaden Kampala då landet ser ut att inte kunna betala sina skulder? Det hävdar flera källor, samtidigt som uppgifterna tillbakavisas av regimen.

Enligt ett avtal från 2015 med Kinas Export-Import bank så lånade Uganda 200 miljoner dollar för att bland utveckla landets viktigaste flygplats. Enligt en klausul i avtalet har Kina rätt att ta över flygplatsen om lånet inte kan betalas.

Uganda är ett av många länder i Afrika med stora skulder till Kina och i en rapport från tidigare i år beskrivs hur Kina använder lån som ett sätt att stärka sitt politiska inflytande i bland annat Afrika. Enligt rapporten är Kina världens största enskilda långivare, samtidigt som det i hög grad saknas offentliga uppgifter om lånens storlek och dess villkor. Rapporten visar att många lån innehåller villkor som bland annat innebär att länderna som tagit emot lånen inte ens får informera sina medborgare om lånens existens. 

De senaste veckorna har en mängd rykten cirkulerat om att Kina varit på väg att ta kontroll över flygplatsen i Entebbe. Bland annat delades bilder som påstods visa hur flygplatsen bytt namn och numera hette China Ebb International Airport.

Falskt – men hur långt från sanningen på sikt?

Den ugandiska regeringen har tillbakavisat alla uppgifter om att landet inte skulle kunna betala sina lån till Kina, något som dock inte lugnat särskilt många, även om bilderna från flygplatsen denna gång visade sig vara manipulerade, något AFP skrivit om här.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.