Schack – en väg ut ur fattigdom


Från Chess in Africa slums hemsida.

För schackmästaren Tunde Onakoya från Lagos var schack räddningen ur slummens hopplösa fattigdom. För att hjälpa andra grundade han 2018 organisationen Chess in Slums Africa som hjälper barn i Lagos att inte bara spela schack, utan också att satsa på sin skolgång.

Makoko är en av Lagos mest kända fattiga stadsdelar, delvis byggd på styltor ute i den lagun som staden är byggt kring. Det är bland annat härifrån som några av de unga schackspelarna kommer.

Chess in Slums Africa startades 2018 av schackspelaren Tunde Onakoya som själv växte upp i ett av Lagos många slumområden:

– Jag ville introducera schack till utsatta barn som kommer från stadens slumområden som ett sätt att stödja lärande och stärka deras intellektuella utveckling. Det var mitt sätt att ge dem stöd för att utvecklas eftersom många av dem inte ens hade råd att gå i skolan, skriver Tunde Onakoya på Twitter.

Chess in Slums Africa i Lagos samarbetar med en av de ledande schacksajterna i världen, chess.com, så att barnen från Lagos kan spela mot andra barn och ungdomar från hela världen och därmed också få chans att se och uppleva något annat än de områden där de vuxit upp. Genom att spela schack utvecklar barnen ledarskapsegenskaper som kritiskt tänkande, tidshantering och social kompetens. Schack förbättrar även utövarnas innovationsförmåga, abstrakta tänkande och kreativitet. Genom Chess in Slums Africa kan barnen också få stipendier så att de kan fortsätta skolan. De får stöd av mentorer och tillgång till datorer så att de kan lära sig kodning och programmering.

Eller som Tunde Onakoya själv skriver på sitt Twitterkonto:

”Det största miraklet med schack för mig är den möjlighet som finns för bonden (spelets minst värdefulla pjäs) att förvandlas till drottning (spelets mest värdefulla pjäs).”

Ett av Lagos unga stjärnskott.

Schack i filmens värld
Filmen ”Queen of Katwe” från 2016 porträtterar en ung talang från ett slumområde som får chansen via schack att ta sig ur fattigdom och misär. Den bygger på verkliga händelser. Succéfilmen berättar historien om en ung schackmästarinna i Uganda, Phiona Muteti som kommer från Katwe, ett av huvudstaden Kampalas fattigaste, men kanske också mest kreativa områden. Filmen inspirerade många att börja spela det populära brädspelet både i Afrika och runt om i världen.

Monstersuccén ”The Queen´s Gambit” på Netflix har även den fått många runt om i världen, inklusive Afrika, att intressera sig för spelet. Här i Norden har den mångårige norske världsmästaren Magnus Carlsen, som nu i november och december 2021 försvarar sin världsmästartitel mot ryske Ian Nepomniachtchi, skapat ett schackintresse av aldrig tidigare skådat slag i Norge. Här kan du följa matchen.

Tomas Nordberg

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.