Pris för kamp mot gasledningar


Freda Huson. Foto: Right Livelihood Foundation.

Den första december delas Right Livelihood Award ut för 2021. En av mottagarna är Freda Huson från Kanada. 

Freda Huson, som är ledare för det kanadensiska urfolket Wet’suwet’en, får priset för hennes ”orädda hängivenhet att kräva tillbaka sitt folks kultur och försvara deras land mot katastrofala pipelineprojekt”. Freda Huson är starkt engagerad i arbetet mot Costal GasLink pipeline, som är tänkt att transportera gas genom den kanadensiska delstaten British Columbia. 

Vad har ni gjort för att stoppa gasledningen?
– Vi blockerade tillträdet genom att bygga och ockupera marken på deras föreslagna vägar på våra traditionella territorier. För närvarande använder vi mildare åtgärder för att ställa krav som kostar dem pengar och försenar dem med ett år, berättar Freda Huson.

Freda Huson valdes som en av pristagarna från ett rekordstort antal nomineringar, 206 personer från 89 länder. Hon är en kvinnlig hövding, Dzeke ze’ och hon arbetar hårt för att hennes folk ska få bestämma över byggprojekt på sitt område inklusive oljeledningar som går igenom arealen. För att uppmärksamma vikten av att bo på förfäders mark flyttade Huson 2010 in i en timmerstuga på sitt folks territorium i Talbeetskwa, längs Moricefloden i British Columbia. Sedan dess har hon varit koordinator för Unist’ot’en-lägret som nu inkluderar ett centrum för människor som vill återknyta kontakten med marken och läka från koloniala trauman.

– Vi fokuserar på att utbilda människor. Vi lär dem om miljön och om vattnet. I vårt action camp som har funnits i åtta år har människor från hela världen deltagit och på så sätt blivit mer kunniga om miljön.

Fotnot: Prisutdelningen direktsänds här: https://rightlivelihood.org/2021-award-presentation/

Även DN och Expressen sänder live på nätet: https://kampanj.dn.se/rightlivelihood/right-livelihood-galan/ och Expressen.se

Tomas Nordberg

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.