Matilda Ernkrans ny biståndsminister


I regeringsombildningen får Utrikesdepartementet som tidigare tre ministrar. Nytt är att Matilda Ernkrans ersätter Per Olsson Fridh som biståndsminister.
– Nu gäller det Matilda, upp till bevis för den globala solidariteten! säger en person från branschen.
Fler kommentarer finns i artikeln.

Texten uppdateras

Statsråd och chef för Utrikesdepartementet blir som tidigare Ann Linde. Statsråd i Utrikesdepartementet är sedan tidigare även Anna Hallberg som ansvarar för Norden och utrikeshandelsfrågor. Nu kliver alltså även Matilda Ernkrans in på Utrikesdepartementet som biståndsminister.

Matilda Ernkrans var minister för högre utbildning och forskning i den avgående regeringen. Hon är medlem av Socialdemokraternas partistyrelse sedan 2019 och kommer från Örebro, Någon tydlig internationell koppling är svår att hitta, även om forskning självklart har en internationell koppling, men hon har jobbat med miljö- och klimatfrågor under sin tid som ordförande i jordbruksutskottet.

Kommentarer från branschen:

”Spontant är det svårt att se det som något annat än en nedprioritering av regeringens biståndspolitik. Man tillsätter en förvaltare som tycks sakna sakfrågekompetens och erfarenhet på området. Det gör mig bekymrad, eftersom jag tror att det behövs en stark röst på denna post nu när biståndet ifrågasätts. Generellt tror jag också att biståndspolitiken har mycket att vinna på en kontinuerlig livaktig diskussion kring dess utmaningar och vägval, och det blir sannolikt svårare att få till stånd en sådan diskussion om den ansvariga ministern själv inte är så insatt i ämnet. Med det sagt hoppas jag förstås att jag blir positivt överraskad av hennes förmåga att ta sig in i biståndspolitiken.”

Martin Uggla, Ordförande Östgruppen

”Litet av ett oskrivet kort på biståndssidan, men vi ser att den feministiska inriktningen kommer att fortsätta att speglas i biståndet och att man ser vikten av att jobba med barn och unga med ett speciellt fokus på flickors lika villkor”.

Mariann Eriksson, Generalsekreterare Plan International Sverige

”Ett överraskande val, men plus att hon har ministererfarenhet. Har också tidigare erfarenheter från klimat och miljöområdet, vilket är viktigt inom utvecklingssamarbetet. Viktigt att fortsätta med inriktningen mot klimat o miljö, MR, jämställdhet, SRHR och demokratiskt utrymme.”

Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan

”Matilda Ernkrans är ett oprövat kort i biståndssammanhang, men vi tycker att det är positivt att hon vill ta sig an ett så viktigt politikområde. Vi ser fram emot att tillsammans med den nya biståndsministern främja den globala kvinnorörelsens viktiga roll för genomförandet av den feministiska utrikespolitiken. Samtidigt kan vi inte låta bli att notera att varken den feministiska utrikespolitiken eller det faktum att Sverige har en feministisk regering nämns i Magdalena Anderssons regeringsförklaring. Det är ett avsteg från tidigare regeringsförklaringar alltsedan socialdemokraternas maktövertagande 2014.”

Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna

”Gratulerar till ditt nya, tuffa jobb Matilda Ernkrans! Biståndet har aldrig varit viktigare. Vi befinner oss i en tid av flera samtida globala kriser där pandemin, klimatet och ojämställdheten gör att antalet fattiga och hungriga ökar varje dag. Nu måste Sverige slå vakt om biståndet, som är bäst i världen, och se till att det stödjer ännu fler människor att lämna fattigdomen bakom sig och ta upp kampen mot klimatet.”

Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect och Vi-skogen

”Ernkrans – helt menlöst från ett biståndsperspektiv. Det blir till att förvalta och inget annat.”

Martin Ängeby, generalsekreterare SILC

”Matilda Ernkrans viktiga uppdrag handlar om att se till att Sverige fortsatt bidrar till att lösa globala utmaningar. Risken för inrikespolitisk närsynthet och kortsiktig dumhet är annars överhängande. Hennes uppgift blir att hålla de större perspektiven levande. Erfarenheter från forskningsfrågorna kan i bästa fall vara en tillgång där.”

Anonym

”Hon är säkert en bra person men helt okänd inom biståndet. Oklart om hon har internationell erfarenhet och stark föreningserfarenhet av internationell solidaritet. Det blir en brant lärokurva. Stor besvikelse, och signalerar nedprioritering av biståndet från sossarna.”

Anonym

”Besviken över att inte biståndsportföljen prioriteras bättre. Hade gärna sett en ansvarig minister med erfarenhet och kunskap från biståndsområdet.”

Anonym

”Har inte imponerat som statsråd och tar över efter en toppkraft. Nu gäller det Matilda, upp till bevis för den globala solidariteten!”

Anonym

”Aldrig ens hört namnet. Just det forskning! Nu trillade polletten ner.”

Anonym

Vi frågade även personer som arbetar med forskningsfrågor, här är några reaktioner:

”Jag känner henne inte så väl, men jag hoppas såklart att hon kommer jobba mycket med att lyfta svenska erfaranheter av att hantera antibiotikaresistensproblemet in i den globala ”pandemic treaty” som ju världens länder diskuterar idag, och att lyfta frågan mer inom Sveriges and EUs biståndspolitik, inklusive behovet av mer forskning för att säkra global rättvis tillgång till dessa oumbärliga läkemedel i alla länder.”

Dr. Anna Zorzet, Institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet

”Jag känner inte Matilda Ernkrans så väl, men hoppas att hon kommer fortsätta det goda arbetet efter Per Olsson Fridh. Jag är särskilt glad att hon är insatt i forskningsfrågor. Anslagen till hälsoforskning som del av det totala hälsobiståndet har stadigt sjunkit under lång tid, och det är viktigt att det rättas till om vi ska kunna uppfylla målen för Agenda 2030. Regeringen har ju arbetat med en ny strategi för utvecklingsforskning för de kommande sex åren, och jag hoppas att hon slutför det arbetet på ett bra sätt för forskningsbiståndet.”

Gunilla Källenius, MD, PhD, Professor, Karolinska Institutet, styrelseledamot i Världsinfektionsfonden

”Det är positivt att hon har en bakgrund som minister för högre utbildning och forskning. Biståndet behöver integrera forskning och interagera med forskningssamhället i högre grad.”

Janet Vähämki, forskare och programchef för forskarnätverket SweDev

”Upp till bevis, tycker jag. Per Ohlson Fridh lämnar ett par väldigt stora skor efter sig.”

Stefan Swartling Peterson MD, MPH, PhD, Professor of Global Transformations for Health, Karolinska Institutet, Sweden

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.