UD om Sudan: Får konsekvenser för biståndet


19 december 2019: Människor som firar revolutionens ettårsjubileum vid författningsdomstolen och inne på Liberty Square. De ber om vedergällning för martyrerna. Foto: Shutterstock

En militärkupp ägde rum i Sudan den 25 oktober 2021. I dagsläget är situationen mycket oklar och ambassaden är stängd, men det som skett kommer att påverka biståndet, skriver UD:s presstjänst i ett mail till Global Bar Magazine.

Kuppen i Sudan kom efter en tid av rykten och oro, något vi skrev om här.

Fler än 13 miljoner människor i Sudan är beroende av bistånd för sin överlevnad. Sverige har successivt ökat biståndet till Sudan. Efter det att övergångsregeringen tog över makten 2019 ökade Sida biståndet med nära 50 procent, från 375 miljoner kronor till 555 miljoner. En av de största utbetalningarna är ett socialbidragsprogram som Världsbanken genomför. Sida bidrar med 225 miljoner kronor till ett program som beräknas kosta två miljarder dollar och som ska bidra med att ge 80 procent av befolkningen i Sudan fem dollar om månaden.

Soldater har beskjutit demonstranter och dödat tio personer.

– General Burhan har sagt att måndagens kupp var motiverad för att undvika inbördeskrig och att den häktade premiärministern kommer att skickas hem idag, skriver BBC.

USA håller inne 700 miljoner dollar i bistånd. Och FN:s säkerhetsråd möts i en stängd session idag för att diskutera krisen.

Sveriges ambassad i Khartoum håller stängt på grund av säkerhetsläget i landet. UD skriver i en kommentar att:

  • Regeringen fördömer statskuppen i Sudan 25 oktober, arresteringen av premiärminister Hamdok och andra civila ministrar, och att kuppmakarna upplöst transitionsregeringen, det suveräna rådet och delar av konstitutionen.
  • Den civil-ledda regeringen måste tillbaka och den demokratiska transitionen återupptas. Vi uppmanar alla parter att stödja och upprätthålla transitionen. Alla måste avhålla sig från våld.
  • UD har nära kontakt med ambassaden och bevakar frågan noga. Vi arbetar också nära övriga EU, andra länder och internationella partners.
  • Internet och kommunikationer är tidvis nedstängt i Khartoum och flygplatsen har stängts. Informationsläget är osäkert.
  • Den senaste utvecklingen får konsekvenser för det svenska biståndet. Det är för tidigt att säga på vilket sätt. Sverige är en nära partner till Sudans demokratiska transition sedan revolutionen 2019.
  • Ambassaden uppskattar antalet svenskar i Sudan till ett 60-tal. Ett fåtal anhöriga till svenskar i Sudan har hört av sig till UD och/eller ambassaden. Svenskar i Sudan uppmanas att iaktta försiktighet, undvika folkmassor och höra av sig till anhöriga när möjlighet ges.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.