Regeringen lovar dubbla klimatstödet


Davenport, Connecticut, under vatten. Foto Kelly Sikkema/Unsplash.

Inför FN:s klimattoppmöte i Glasgow lovar regeringen att fördubbla det svenska klimatbiståndet till 15 miljarder kronor fram till 2025. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Sveriges dubblering av klimatbiståndet sätter press på andra länder att bidra mer. Det ökar chansen att nå ett genombrott i klimatförhandlingarna i Glasgow och därmed en snabbare klimatomställning globalt, säger Per Bolund, miljö- och klimatminister samt vice statsminister.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver statsminister Stefan Löfven, tillsammans med miljö- och klimatminster Per Bolund och biståndsminister Per Olsson Fridh bland annat:

”Genom klimatbiståndet stöttar vi utvecklingsländer i deras utveckling och deras genomförande av Parisavtalet. Medan vi och övriga västländer byggt vårt välstånd på fossil grund kan inte de växande ekonomierna upprepa de misstagen. Här spelar klimatbiståndet en viktig roll. Storskalig finansiering för klimatåtgärder krävs för investeringar i både minskade utsläpp och mer klimatanpassade samhällen i den fattiga delen av världen.”

För bara några veckor sedan gick biståndsministern ut i en debattartikel och lovade att öka klimatbiståndet med en miljard kronor. Av pressmeddelandet framgår inte om dessa pengar räknas in i dagens beslut, hur pengarna ska användas eller om de kommer att tas från den ordinarie biståndsbudgeten och hur eventuella andra program i så fall påverkas.

Redaktionen

 

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.