Debatt: Utan trygga jobb – ingen rättvis klimatomställning


Farligt och osäkert Tamil Nadu, Indien. Foto: Aboodi Vesakaran/Unsplash.

Att Sverige ökar sitt klimatbistånd med en miljard kronor för år 2022 är viktigt och välkommet. Men för att den nödvändiga, kraftfulla omställningen ska lyckas måste människorna i fattiga länder inkluderas i besluten om deras framtida försörjning. När fackföreningarna är med och förhandlar minskar risken för motstånd, skriver Lina Barke på Union to Union, i samband med World Day for Decent Work.

Debatt är en debattartikel. De åsikter som framförs är skribentens egna.

förra veckan presenterade Per Bolund, miljö- och klimatminister (MP), och Per Olsson Fridh, (minister för internationellt utvecklingssamarbete (MP), regeringens nya klimatmiljard.

De två statsråden framhöll att de länder som drabbas hårdast av klimatkrisen också är de som saknar resurser, inflytande och makt att kunna driva på en hållbar förändring.

Anständiga jobb en nyckel
Union to Union, som samordnar det svenska, fackliga utvecklingssamarbetet, välkomnar regeringens satsning och viljan att inkludera även de fattigaste länderna i den gröna omställningen. Vi står starka i övertygelsen om att utvecklingssamarbetet är en förutsättning för att världen ska klara Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling.

Men för att nå dit måste världens arbetstagare stå i centrum. Det handlar om att anständiga arbetsvillkor är nyckeln till minskad fattigdom och en global, rättvis omställning för alla. 

Covid 19-pandemin har tydligt visat att de redan mest utsatta drabbas hårdast i kris. Flera hundra miljoner arbetstillfällen har försvunnit och med det förlorade inkomster; det betyder att varje dag förvandlats till en kamp på liv och död.

Just Transition vägen framåt
Eftersom övergången till en global, fossilfri arbetsmarknad och ekonomi förändrar våra jobb och liv i grunden måste i arbetstagarna genom de fria, oberoende fackföreningarna vara med vid förhandlingsborden och i de politiska besluten.

Världens regeringar har nu en chans att inte bara återskapa de förlorade jobben utan också göra dem bättre och hållbara. Den omställningen, en Just Transition, måste vara rättvis och inkluderande, annars riskerar klimatkrisens satsningar att möta starkt motstånd. 

Facken i unik roll
Politiken måste ta itu med hela bredden av klimatförändringarnas konsekvenser. Om människor uppfattar den kraftfulla omställningen som påtvingad och odemokratisk, med otrygghet och arbetslöshet som följd, då går det inte att lösa den globala klimatkrisen. Det är först när människor kan påverka sin tillvaro och försörjning som tron växer på en värdig framtid.

I utformningen av regeringens utökade klimatbistånd måste därför satsningar på omskolning av arbetstagare vara centralt, liksom ett utökat socialt skydd för dem som förlorar jobbet. Avgörande är också det fortsatta stödet till den globala fackföreningsrörelsen,­ för att världens arbetstagare ska garanteras plats vid förhandlingsborden

Fackföreningsrörelsen har en unik roll att spela genom att driva på världens ledare. I dag den 7 oktober uppmärksammar vi Världsdagen för anständigt arbete, World Day for Decent Work. Utan fackliga, demokratiska organisationer finns det ingen garanti för den förändring vi vill ha: en hållbar framtid, schysta arbetsvillkor, trygghet på jobbet och minskad fattigdom. 

Lina Barke
Policyrådgivare, Union to Union

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.