Ytterligare 70 miljoner till nödhjälp i Afghanistan


Barn i Kabul leker. Foto: Sohaib Ghyasi/Unsplash.

Sida aviserar att de ökar det humanitära biståndet till Afghanistan med 70 miljoner. Totalt uppgår det humanitära stödet till landet därmed till 258 miljoner i år. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Sida gör bedömningen att de humanitära hjälpbehoven kommer att öka väldigt mycket. Över hälften av landets befolkning anses vara i behov av humanitärt bistånd. Sida meddelar att OCHA, United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs och dess Afghanistan Humanitarian Fund, får en tillförsel på 20 miljoner kronor. FN:s världslivsmedelsprogram får 50 miljoner extra.

Den andra september beslutade regeringen att 300 miljoner kronor omfördelas från utvecklingsbiståndet i Afghanistan till globala humanitära nödinsatser. Återstående cirka 140 miljoner budgeterade medel till Världsbanksfonden är planerade att fortsatt gå till utvecklingsbistånd i Afghanistan. Sedan tidigare har Sida avslutat allt bistånd till staten i Afghanistan.

 – Enligt FN:s livsmedelsprogram har kombinationen av torka, coronapandemin och flera års konflikt orsakat en otrygg livsmedelsförsörjning för 14 miljoner afghaner, inklusive två miljoner barn som är akut undernärda. WFP har kunnat nå 5,8 miljoner människor hittills i år, och deras plan är att nå samtliga 14 miljoner som är i behov av mat under 2021, säger Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära bistånd i pressmeddelandet.

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.