Trycket ökar på Asien att avbryta kolprojekt


Kol lastas i Borneo (Indonesien) 2020. Foto: Shutterstock.

Sex länder – Kina, Indien, Vietnam, Indonesien, Turkiet och Bangladesh – står för 80 procent av alla nya planerade kolprojekt. Nu ökar pressen på länderna att avbryta projekten.

Kinas president Xi Jinping lovade nyligen i sitt tal till FN:s generalförsamling and Kina ska sluta finansiera kolprojekt utomlands. Asien befinner sig dock i centrum för världens kvarvarande planerade kolprojekt, vilket innebär att det sex länder – Kina, Indien, Vietnam, Indonesien, Turkiet och Bangladesh – bestämmer sig för skulle få stor betydelse för klimatet.

Med sex stater (se ovan) som tillsammans står för över 80 procent av planerade nya kolprojekt globalt kan åtaganden att avbryta dessa projekt inför FN:s klimatmöte COP 26 i november komma att förpassa kolkraft till historien, vilket är ett viktigt mål för arrangörerna, menar flera forskare som uttalat sig.

Den planerade utbyggnaden av kolkraft har globalt sett minskat med 76 procent sedan Parisavtalet tillkom 2015 och 44 länder har enats om att avsluta nya projekt, enligt en ny rapport från tankesmedjan E3G.

Att stoppa användningen av kol – det mest förorenande fossila bränslet – för kraftproduktion har varit ett centralt fokus för klimatförändringsaktivister, vilket har lett till att finansiering och försäkringar för nya projekt blivit allt svårare att få fram.

Att snabbt avbryta kolanvändningen ses som avgörande för de globala målen att begränsa den globala uppvärmningen till långt under två grader Celsius och helst 1,5 grader och undvika ett snabbt förvärrat klimathot som kraftigare stormar, översvämningar, skogsbränder och missväxt.

Men kol är fortfarande en grundpelare för kraftproduktion i Asien, som står för 75 procent av den globala efterfrågan, enligt International Energy Agency.

Länder med betydande kolfyndigheter eller energisystem som är beroende av drivmedlet har varit långsamma med att ge upp det, bundna som de är av kostnaderna för att överge fortfarande fungerande kolverk och gruvor, eller ovilliga att bryta åtaganden angående nya anläggningar.

Kina är fortfarande en stor finansiär av ny kolenergi, även om sjunkande priser på sol- och vindkraft gör grön energi mer konkurrenskraftig än kol i de flesta delar av världen.

– Kolens ekonomi har blivit allt mer konkurrenskraftig jämfört med förnybar energi, medan risken för strandade tillgångar har ökat, säger Chris Littlecott, rapportförfattare och biträdande direktör på E3G.

”Last Man Standing”
Cirka 53 procent av den nya kolkraftskapaciteten under uppbyggnad globalt sker i Kina, konstaterar rapporten. Detta är ändå en minskning av landets projekt med 74 procent, sedan klimatavtalet i Paris tillkom. Den asiatiska jätten kritiseras dock inte bara för sina kolprojekt hemma, utan också för sin finansiering av projekt utomlands, efter att två andra stora finansiärer – Sydkorea och Japan – i år sa att de skulle avsluta sin internationella finansiering av kolprojekt.

– Kina är det sista landet som stöder kolprojekt utomlands, säger Li Shuo, Pekingbaserad rådgivare vid Greenpeace East Asia, till Thomson Reuters Foundation. Han fortsätter:

– Den kinesiska regeringen bör avsluta detta och istället utfärda ett utomeuropeiskt kolmoratorium. Att göra det före COP 26 kommer att öka drivkrafterna hos deltagarna vid klimatmötet.

Att få länder att skapa mer ambitiösa utsläppsminskningsplaner och tillhandahålla nödvändig finansiering för att få dem på plats är nyckelteman vid toppmötet (COP 26) i Glasgow senare i höst. Mötet betraktas som den sista chansen att få till de åtgärder som behövs för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5°C.

– Toppmötet måste förpassa kolkraft till historien, säger Alok Sharma som kommer att leda samtalen.

Länder i Asien, från Indonesien till Filippinerna, har varit en del av en ny våg av åtaganden i Asien att inte godkänna nya kolkraftprojekt. Men projekt som redan är planerade, eller under uppbyggnad, kommer att färdigställas i de flesta fall. Eftersom nya kolverk måste drivas i årtionden för att betala tillbaka kostnaderna för att bygga dem kan det faktum att de ändå genomförs göra att klimatmålen inte uppnås, menar många klimatforskare och aktivister.

– Vi måste avsluta pågående projekt och avbryta de planerade projekten när det gäller kol i Asien, säger Sejong Youn, direktör för Solutions for Our Climate, en Seoul-baserad ideell klimatorganisation som arbetar mot klimatförändringarna.
– Denna målsättning måste vi driva hårt under COP 26-mötet, fortsätter Sejong Youn.

Beh Lih Yi
Thomson Reuters Foundation

Översättning och bearbetning: Tomas Nordberg

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.