Per Olsson Fridh ny biståndsminister


Per Olsson Fridh. Foto: Wikipedia. Johan Fredriksson, CC BY-SA 3.0,

Statsminister Stefan Löfven har utsett den nuvarande statssekreteraren Per Olsson Fridh till ny biståndsminister.

Han efterträder Isabella Lövin (och dessförinnan Peter Eriksson). Som statssekreterare har Per Olsson Fridh varit mycket uppskattad av branschen.

– Det är med stor ödmjukhet jag kliver in i rollen. Det demokratiska utrymmet är under press i världen. Sverige är en tuff och klar röst, men för att klara vårt uppdrag behöver vi nytt internationellt samarbete, säger Per Olsson Fridh under regeringens presskonferens. 

Per Bolund blir miljö- och klimatminister samt vice statsminister.

Kommentarer till utnämningen

Som statssekreterare i två år har Per Olsson Fridh blivit en välkänd person inom biståndsbranschen och sen utnämningen har flera organisationer gratulerat honom.

”Hatten av. Mycket (bra). Både kunnig i det komplexa. Engagerad och öppen. Så smart att inte partihierarki och krav på riksdagserfarenhet fått styra,” skriver Magnus Walan, Diakonia i en kommentar på Twitter.

I en poddkast med Dr. Yemisi Adinbobola, grundare av African Women in Media, som sändes 3 februari i år, beskriver Per Olsson Fridh att den feministiska utrikespolitiken handlar om att lyfta kvinnors medverkan i fredsarbetet.
– Vi måste kämpa för kvinnors och flickors deltagande i alla områden inom utvecklingssamarbetet. Det är inget som kommer av sig själv. Vi i Sverige behöver vara där för slåss för detta.

Sidas generalsekreterare Carin Jämtin som själv varit biståndsminister skriver att hon ser fram emot samarbetet med den nya ministern.

Även Lars Adaktusson, en av oppositionens mest framträdande röster inom utrikespolitiken gratulerade den nya biståndsministern:

För de som följer diskussionen om att utvecklingssamarbete bör ta större hänsyn till vikten av demokrati och mänskliga rättigheter är hans uttalande om Musevenis beslut att stänga en fond för civila samhället uppmuntrande.

Ganska få kritiska röster har kommit fram. Med ett och ett halvt år till valet och där en del partier i riksdagen lagt fram idéer om att minska biståndet, är det troligt att Per Olsson Fridh kommer att synas mer i den politiska debatten.

Redaktionen

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.