Undersökning: Få vet att rökning bidrar till barnarbete


Bild från “Cost of tobacco farming – Depriving children from education”, Foto: Muhammad Romel/ UBINIG och Unfairtobacco.

Tobaksindustrin har en stark negativ påverkan på miljön. Den motverkar samtliga av de globala målen och leder till omfattande barnarbete. Trots detta är kunskapen om detta liten, konstaterar organisationen A Non Smoking Generation i en ny undersökning.

”När arbetet med att torka tobaksbladen är som mest intensivt kan vi inte gå till skolan och det innebär att vi missar 45 dagars skolgång, eftersom vi måste hjälpa våra föräldrar i arbetet” Det säger eleven Mithu från Bangladesh i en ny film från A Non Smoking Generation.

I filmen, som släpps i samband med organisationens senaste kampanj, berättar läraren i en landsortsskola i Bangladesh att när tobaken ska beredas så kommer bara femtio procent av barnen till skolan.

”Tobak skadar inte bara personen utan hela vår planet!” konstaterar A Non Smoking Generation.

Samtidigt är kunskapen om barnarbete och tobaksindustrins mijlökonsekvenser alldeles för låg bland människor i Sverige, menar organisationen. Faktum är att tobaksproduktionen motverkar samtliga av de globala målen.

I en ny Novusundersökning, som gjorts på uppdrag av A Non Smoking Generation, uppger enbart nio procent av vuxna i 18-79 års ålder att de helt eller delvis instämmer i att det är okej, för exempelvis kommunikationsbyråer och influencers, att samarbeta med tobaksföretag. Samtidigt visar undersökningen att tobaksindustrin har lyckats dölja dess effekter på global hållbar utveckling. 20 procent av allmänheten svarar att de är medvetna om att rökning bidrar till barnarbete.

– De allra flesta känner till att stora delar av t.ex. kläd- eller matindustrin brottas med hållbarhetsproblem men få känner till hur tobaksindustrin kränker mänskliga rättigheter och orsakar globala miljö- och klimatproblem. Genom att öka denna kunskap kan fler få motivation att avstå tobak vad gäller egen konsumtion men också samarbeten och investeringar, säger Helen Stjerna, generalsekreterare för A Non Smoking Generation, i ett pressmeddelande.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.