Swedfund investerar i vaccintillverkning i Afrika


Swedfund, som finansieras med biståndsmededel investerar 40 miljoner kronor produktion av Covid-19 vaccin i Sydafrika. Det skriver Swedfund på sin hemsida.

Tillsammans med flera andra utvecklingsfinansiärer går Swedfund, som har till uppgift att bidra till ett hållbart näringsliv i utvecklingsländer, in och finansierar produktion av Covid-19 vaccin i Afrika. 

Det handlar om läkemedelsföretaget Aspen Pharmacare i Sydafrika som förväntas spela en mycket viktig roll i produktionen av vacciner för Covid-19 för den afrikanska kontinenten.

Under pandemins första våg har de flesta afrikanska länder klarat sig förhållandevis bra i pandemin. Men nu är oron stor och antalet fall växer i många länder, samtidigt som bristen på vaccin är stor.

– Att vaccinationsgraden är så låg i Afrika är mycket oroande. Det känns därför väldigt angeläget för oss som Sveriges utvecklingsfinansiär att kunna vara med och finansiera något så viktigt som lokal produktion av vaccin på den afrikanska kontinenten, säger Maria Håkansson, VD för Swedfund.

Swedfund deltar i lånefinansieringen med 40 MSEK. Finansiering som nu görs är en del av Swedfunds tidigare beslut att avsätta kapital till EFP:s Covid-satsning.

Hittills har mindre än två procent av Afrikas befolkning vaccinerats mot Covid-19. Svårigheterna ligger bland annat i att länderna inte har de ekonomiska förutsättningarna för att köpa de vacciner som finns på världsmarknaden, brister i distribution samt att de flesta utvecklingsländer har låg produktionskapacitet för Covid-19 vaccin och är beroende av ett globalt samarbete för att kunna få tillgång till vaccin.

Sverige stödjer sedan tidigare det globala initiativet COVAX, som ska öka tillgången till vaccin i världens utvecklingsländer. 

Aspen Pharmacare Holdings Limited (Aspen) är i dagsläget det enda bolag på den afrikanska kontinenten som kan producera vaccin i stor skala. Aspen har tecknat ett licensavtal med Johnsson & Johnsson för produktion av deras Covid-19 vaccin.

Produktionen startade redan i april och den finansiering som utvecklingsfinansiärerna nu går in med möjliggör en utökad produktion. Under 1,5 år kommer 400 miljoner doser att produceras – ett antal som skulle motsvara ungefär 1/3 av Afrikas befolkning.

Lånekonsortiet utgörs av IFC, Världsbanken, amerikanska utvecklingsbanken DFC, franska utvecklingsfinansiären Proparco samt European Financing Partners, EFP, som består av ett antal europeiska utvecklingsfinansiärer, däribland Swedfund. 

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.