Putins okända döttrar


Putins döttrar? Foto från Twitter

Putin vill gärna framhäva sig själv, men om hans egen familj är det desto tystare. Nu kommer allt mer information ut om Putins tre döttrar och hur deras företag gynnas av regimen.

Rysslands president Vladimir Putin syns i medier över hela världen. Han har medvetet och under lång tid skapat bilden av den starka ryska ledaren. Men samtidigt har hans familj hållits utanför mediers blickfång. Men under senare år har mer och mer information om Putins tre döttrar läckt ut. Intresset från media bygger på att de driver företag som gynnats av regimen. 

Den första informationen om två av Putins döttrar, Maria och Katerina, dök upp strax efter det att Vladimir Putin tog över som Rysslands president år 2000. Källan var dock inte presidenten själv, utan Iren Pitch, en tysk väninna till Lyudmila Putina, Vladimir Putins dåvarande fru.Putins döttrar beskrivs i Iren Pitchs bok ”Spicy Friendship: My Friend Lyudmila Putina, Her Family and Other Comrades”, som publicerades i Ryssland 2002. Irene Pitch var en del av Hamburgs överklass och träffade Vladimir och Lyudmila Putin på 90-talet, när paret ofta besökte Hamburg. Irene har senare också gett intervjuer för ryska medier om relationen till Putins familj.

I boken och intervjuerna beskriver Irene Maria och Katerina som ”mycket väluppfostrade, ödmjuka, och diskreta.” Hon nämner också att Putins döttrar studerade vid tyska elitskolor. Enligt DW kunde de studera där med stöd av Hamburgs myndigheter, vilket skulle kunna ha varit en form av korruption.

Efter de första rapporterna om Putins döttrar kom fram började ryska medier intressera sig för att gräva fram fler uppgifter om dem. Till exempel lyckades nyhestsajten “Sobesebnik” ta reda på att Maria föddes 1985 i Sankt Petersburg och att Katerina föddes 1986 i Dresden. Information bekräftades av både Reuters och Bloomberg.

Studier i Tyskland
Efter studierna i Tyskland och Ryssland började Katerina och Maria att studera på universitetet i Sankt Petersburg efter det att pappa Putin blev president. Enligt ryska medier kom lärarna hem till döttrna eftersom ingen av de samtida studenterna träffade dem på universitetet. Presidentens pressekreterare Alexander Peskov förnekade detta, och journalister föreslog istället att de kunde ha studerat under falska namn och efternamn.

Trots att Putins döttrar som förekommer i media så har deras namn aldrig tillkännagivits officiellt, varken av presidenten eller av regeringen. De framträder aldrig offentligt med presidenten, ger inga intervjuer och ses inte offentligt. Till och med deras universitetsstudier var praktiskt taget hemliga.

Putin själv har vägrat att svara på frågor om dem. I en intervju med CNN:s Larry King 2010, sa Putin att han var tvungen att tänka på döttrarnas säkerhet, och därför vägrade han att prata om deras liv. Han nämnde dock att döttrarna ”lever ett normalt liv, studerar vid universitetet, de är glada, de har vänner, allt är okej”. Han sa också att han inte ansåg det nödvändigt att ”dra upp dem på scenen”.

2015 vägrade Putin att svar på en direkt fråga från en journalist om Katerina. Han förnekade inte något men bekräftade inte heller fakta, med hänvisning till deras rätt till ett privatliv. Återigen betonade att han säkerheten för hans döttrar var viktigast. Och 2019, på frågan av BBC-journalister om hans döttrar, svarade Putin följande:”Du nämnde en kvinna, du nämnde den andra, du nämnde deras privatliv, och volymen för den här affärsverksamheten. Du gräver djupare och du förstår vilken typ av affärsverksamhet som verkligen finns och om det är så, vem som äger vad och vem som hjälper dem”.

Förmodligen är sekretessen inte kopplad till deras säkerhet, utan det faktum att Putins döttrar driver ett framgångsrikt företag, som är kopplat till Putins vänner och kollegor, där de får olika subventioner och fördelar från staten, vilket ger Katerina och Maria enorma vinster. Men 2016 dök det upp desto mer bilder, bland annat filmklipp där Katerina Tikhonova deltar i en akrobatisk danstävling. Du kan se en video här.

Putins yngsta dotter från hans äktenskap, Katerina Tikhonova, leder “Innopraktika Foundation”. Fonden genomförde tillsammans med Moskvas statsuniversitet ett utvecklingsprojekt i Moskva till ett värde av 1,7 miljarder dollar. Den beräknade kostnaden för projektet i rysk valuta är 110 miljarder rubel.

Mijardförmögenhet
År 2016 tecknade fonden kontrakt värda 241 miljoner rubel. I maj 2017 fanns det två kontrakt värda 142,6 miljoner rubel. De viktigaste kunderna var statliga företag som kontrollerades av Putins vänner och underordnade, såsom “Rosneft”, “Transneft” och “Rosatom”.Intressant nog var Tikhonova fram till 2018 gift med Kirill Shamalov, son till en aktieägare i Rossiya-banken Nikolai Shamalov som 2014 ingick i EU: s sanktionslista på grund av att han var en ”gammal bekant” till den ryska presidenten. 2015 uppskattade en finansanalytiker på uppdrag av Reuters värdet på företagsinnehav som ägs av Katerina Tikhonova och hennes man Kirill Shamalov till två miljarder dollar.

Putins äldsta dotter Maria Vorontsova är en av fem ägare (med en andel på 20 procent) och styrelseledamot i aktiebolaget New Medical Company (Nomeko). Forbes skrev att företaget är engagerat i ett stort projekt för att bygga ett medicinskt komplex i Leningrad-regionen, som planeras genomföras av ett försäkringsbolag som har kopplingar till Putins brorson och presidentens oligarkvänner. Enligt BBC kan investeringar i projektet nå 40 miljarder rubel.

I november 2020 publicerade tidningen ”Projekt” en rapport om Svetlana Krivonogikh från Sankt Petersburg.

Journalisterna hävdar här att kvinnan hade ett förhållande med president Vladimir Putin, och att hon fick en del i banken “Rossiya”, en dyr lyxlägenhet och ett förvaltningsbolag i Sankt Petersburg.
”Projekt” hävdar också att Krivonogikh har en dotter Elizaveta med fadersnamn Vladimirovna (som bildades från namnet Vladimir). Enligt journalister ”liknar hon fenomenalt mycket Rysslands president.” Elizaveta bor under namnet Louisa Rozova, är förtjust i mode och vill göra en karriär inom detta område. Efter att artiklarna om henne släpptes blev hon en offentlig person, gav flera intervjuer, men bekräftade inte direkt att Vladimir Putin är hennes far.

I jämförelse med västerländska politiker som sällan gömmer sina barn ser exemplet med Vladimir Putin märkligt ut, men sådana hemligheter har en enkel förklaring: Putin ger sina döttrar mycket pengar genom sina kontakter och inflytande och vill inte visa hur hans familj lika mycket djupt nedsänkt i korruption som han själv är.

Timofei Matynenko

 

 

 

 

 

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.