Miljölyx: Koldioxid blir till hållbara diamanter


Hållbara diamanter - en miljöaktivists bästa vän? Foto: Edgar Soto/Unsplash.

Ska du gifta dig i sommar eller är du en diamantkonnässör? Kanske du fascineras av alkemi? Nu kan du, om du har råd, bära diamanter som tagits fram på ett miljömässigt hållbart sätt.

Brytningen av diamanter innebär stora påfrestningar på miljön. Den har också skapat brutala inbördeskrig där barn och fattiga utnyttjas på det mest vedervärdiga sätt i länder som Sierra Leone i framtagandet av det som brukar kallas blodsdiamanter eller konfliktdiamanter

Men nu har företaget Aether Diamonds tagit fram ett sätt att framställa diamanter på ett hållbart sätt. Företaget, som startades förra året av Robert Hagemann, tar koldioxid från atmosfären, omvandlar växthusgasen till kolvätet metan och matar sedan in detta nysyntetiserade råmaterial i en reaktor. Där, under en tre till fyra veckors kemisk förångningsdeposition, formas kolatomerna till ädelstenar, i sann Miraculix-anda! -Traditionell diamantbrytning har en katastrofal inverkan på jorden där dynamit och borrningen river upp hundratals ton jord alltmedan de tunga maskinerna pumpar föroreningar upp i luften och den sura avrinningen skadar ekosystem, säger Robert Hagemann i en intervju.

Företagets diamanter kostar mellan 4 000 och 40 000 dollar (och är så efterfrågade att man skapat en väntelista för leverans av ringar, halsband och örhängen.

Från företagets katalog. Foto: Aether Diamond

För varje karat som Aether producerar åtar sig företaget att ta bort tjugo ton koldioxid från atmosfären enligt metoden ”Direct Air Capture, DAC” (direkt infångning av koldioxid från luft). Processen kompletteras med geologisk bindning, mineralbindning och återplantering av skog. En liten del av kolet binds ”för alltid” i diamanterna, medan resten lagras som flytande metan i tankar.

– Vi har skapat världens första riktigt hållbara diamant. Vi städar nu upp efter de  utsläpp som alla – inte bara diamantindustrin – orsakat, fortsätter Robert Hagemann.

Tomas Nordberg 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.