Katastrof i Europa – men Norge och OPEC vill utvinna mer olja


Norge och oljan. Illustration: Shutterstock.

Medan delar av Europa drabbats av de värsta översvämningarna på många decennier planerar Norge och OPEC att öka sin oljeproduktion. En av dem som reagerat på denna nyhet är Greta Thunberg.

I veckan som har gått har världen bevittnat chockerande naturkatastrofer med enorma översvämningar i delar av Europa kopplat till klimatförändringarna. Samtidigt rasar omfattande skogsbränder i både Kanada och USA. Detta hindrar dock inte Norge och OPEC-länderna från att planera för ökad oljeutvinning. I dagarna har Förenade Arabemiraten (UEA) krävt att OPEC:s maxtak för landets oljeproduktion höjs. Denna begäran görs samtidigt som oljepriset når sin högsta nivå på två år. Enligt beslut i OPEC kommer utvinningsökningen att påbörjas under augusti. Förenade Arabemiraten (UAE) och Saudiarabien har kommit fram till en kompromiss för att kyla ner priserna som har stigit så högt på grund av coronapandemin. I OPEC+ ingår Azerbadjan, Bahrain, Brunei, Kazakstan, Malaysia, Mexiko, Oman, Ryssland, Sydsudan and Sudan. Förra året minskade OPEC+ sin produktion med tio miljoner fat olja per dag orsakat av pandemin. Nu är man snart i kapp sin tidigare produktion, något som fick Greta Thunberg att reagera:

Norge bygger ut oljefält
Parallellt med denna utveckling har den norska regeringen annonserat att Breidablikk-feltet i Nordsjön ska byggas ut. Man ska pumpa olja i tjugo år och 180 miljoner fat beräknas kunna pumpas upp. Detta innebär (om man inte räknar in utsläppen av oljeproduktion) 77,4 miljoner ton koldioxid, närapå dubbla Sveriges koldioxidutsläpp. I januari gav regeringen 61 nya prospekteringstillstånd i samma veva som forskare rapporterade att Golfströmmen tappat i styrka med nästan 20 procent orsakat av klimatförändringarna. Norges oljeproduktion har fallit kraftigt sedan man var i topp tio i världen år 2013, men nu ökar den alltså igen. Till de företag som utvinner olja i Norge hör det skandalomsusade svenska företaget Lundin Energy.

Nu ger den norska regeringen ut nya oljelicenser med borrning i Arktis i sikte. Högsta domstolen ska avgöra frågan men regeringen har gett tillåtelse till oljeborrning i 136 licensblock, av vilka 125 ligger i arktiska Barents hav och elva i Norska havet.

Frode Pleym, som är chef för Greenpeace i Norge, yttrade i samband med detta: 
– Att regeringen delar ut nya licenser vid den här tidpunkten visar att de inte har förstått situationens allvar. Det är tanklöst och ett hån mot framtida generationer.

I september håller Norge val och den sittande statsministern Erna Solberg har inga planer på att minska oljeutvinningen. Tvärtom så vill hon att exploateringstakten ska öka.

Och i Sverige väljer en stor del av AP-fonderna att behålla sina innehav av olja och kol. Alla AP-fonder tillsammans är investerade i 66 av världens 200 största fossila bolag, till ett värde av 15,7 miljarder kronor, skrev Naturskyddsföreningen i samband med en granskning som publicerade i maj 2021.

Tomas Nordberg

Bakgrund: OPEC

De oljeexporterande ländernas organisation (Organisation of Petroleum Exporting Countries, OPEC) grundades vid Baghdadkonferensen 1960 av Irak, Iran, Saudiarabien, Kuwait och Venezuela i syfte att samordna ländernas oljepolitik och bedriva forskning. OPEC är en mellanstatlig organisation som ämnar att kontrollera utbudet av olja i ett försök att sätta oljepriset på världsmarknaden. Man åstadkommer detta genom att variera mängden olja som produceras i medlemsstaterna. Målet är att undvika prisfluktuationer som kan påverka oljeproducerande och oljeköpande länders ekonomier.

OPEC har sitt högkvarter i Wien. Medlemskap i organisationen är tillgängligt för länder som har en väsentlig oljeexport och som delar OPECs ideal. De 14 medlemsländerna är Iran, Irak, Kuwait, Förenade Arabemiraten, Saudiarabien, Algeriet, Libyen, Nigeria, Gabon, Ekvatorialguinea, Demokratiska republiken Kongo, Angola, Ecuador och Venezuela. Saudiarabien fungerar i praktiken som OPECs ledare eftersom landet producerar i särklass mest olja av alla medlemsländerna.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.