Halvvägs mot Agenda 2030 – men går det framåt?


KRÖNIKA. Vi är snart halvvägs till 2030 sedan 2015 då världens ledare beslutade om de globala målen, men vi är långt ifrån halvvägs i genomförandet. Helena Lindemark, grundare av 2022 Initiative Foundation, deltog i Sveriges delegation till High Level Political Forum (HLPF) som arrangeras varje år.

Detta är en krönika. De åsikter som framförs är författarens egna

Årets HLPF som genomfördes 6-15 juli var denna gång förstås digitalt. Det kändes extra roligt att delta som representant för 2022 Initiative Foundation. Inte minst med tanke på att vi i intresseanmälan skrev att FN-konferensen Stockholm+50 är ett konkret exempel på mål 17 om partnerskap för genomförandet av målen. Idén kommer från oss och nu blir det en FN-konferens tack vare att regeringen tagit förslaget vidare inom FN!

Ett dilemma med konferenser som HLPF är att väldigt många möten pågår samtidigt. Ibland hade jag velat klona mig för att kunna vara på flera ställen samtidigt. Ibland lyssnade jag på ett möte i mobilen och ett annat i datorn.

Ofta bestod mötena inom HLPF av korta presentationer och när det var länder som presenterade kändes det ibland som reklam. Sveriges presentation innehöll bra och sakliga budskap från talarna i filmen och presentationerna, men processen för att utveckla den nationella rapporten behöver bli mer inkluderande. Den var bättre inför 2017, så gissningsvis kan den sämre involveringen av civilsamhället bero på svårigheter att tidigt i processen arrangera digitala möten. 

I de officiella mötena på HLPF var det tydligt att klimatet och grön omställning var mindre viktigt än pandemin och den ökade fattigdom som uppstått på grund av den, vilket inte är så konstigt eftersom Covid-19 har orsakat fyra miljoner dödsfall världen över och varit förödande för den globala ekonomin. Detta försvårar genomförandet av de globala målen i hela världen och framförallt i de fattigare länderna där de mest utsatta drabbats hårdast. Skolor som stängts har gjort att hundratals miljoner barn och unga har hamnat efter i sitt lärande.

Något många konstaterade var att pandemin har gjort att alla länder backat och de fattigaste länderna har drabbats värst av både pandemin och klimatkrisen. Samtidigt har pandemin lärt oss en hel del. Vi arbetar mer digitalt och många har också insett att det finns starka kopplingar mellan naturen (som till exempel virus från djur) och människan.

Vissa möten stod ut i mängden och kändes som de gav hopp för framtiden genom att visa på konkreta lösningar och gränsöverskridande, innovativa samarbeten. Colombias fokus på mål 17, partnerskap för målen och en plattform för samverkan Syd–Syd och triangulärt var ett exempel på just detta. Det fanns också andra – både officiella och sidoevents – som ingav hopp om framtiden. 

Det dyker ofta upp kritik mot stora möten som HLPF, men efter att ha varit med så menar jag nog att de faktiskt behövs, men för att minska klimatpåverkan behöver de ske främst digitalt. 

Nu är vi fortfarande i en pandemi, men till nästa gång hoppas jag få se mer hybrida möten och mängder av hubbar lokalt runtom i Sverige och resten av världen som pratar genomförande av Agenda 2030 under HLPF. Sverige ligger i framkant inom digitala lösningar och det finns chans för Sverige att få till något sådant under Stockholm+50 då fokus ska ligga på de miljörelaterade målen. Men det kräver en rejäl satsning nu om vi ska hinna till juni 2022. Det behövs också stöd till fattigare länders digitalisering. Det var tydligt under HLPF att många inte kunde medverka fullt ut på grund av dålig internetuppkoppling.

Jag hoppas också att de klimat- och miljörelaterade FN-möten som planeras under 2021–2022 kan vända trenden så att vi fokuserar mer på grön omställning och den miljörelaterade delen av Agenda 2030, som ju är basen för vår överlevnad. De extremväder vi ser nu runtom i världen borde kunna bidra till att få oss att förstå att det är nödvändigt. Stockholm+50 och arbetet inför den konferensen kan spela en avgörande roll om man gör det på ett riktigt bra sätt.

Helena Lindemark
Grundare av 2022 Initiative Foundation

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.