Ben & Jerry’s slutar sälja glass på ockuperad mark


Från Ben & Jerry´s kampanj för att få fler att rösta i det israeliska valet.

Ben & Jerry’s har beslutat att avsluta sina affärsverksamhet på ockuperade områden. Företaget har tagit åt sig av kritiken för verksamheten i bosättningar i östra Jerusalem och den ockuperade delen av Västbanken. Israels regering fruktar nu att andra högprofilerade företag ska göra samma sak.

I ett uttalande på den egna hemsidan skriver Ben & Jerry’s att det inte är förenligt med företagets värderingar att sälja glass på ockuperad mark. Glasstillverkaren har därför sagt upp avtalet med sin lokala licenstagare och ”håller på att hitta en annan lösning”.

Ben & Jerry’s grundades i Vermont 1978 av Bennett Cohen och Jerry Greenfield, två gamla hippies, och har sedan dess haft en uttalad profil kring miljö, engagemang och hållbarhet. De ibland något excentriska glassarna är i de allra flesta fall också Fair Trade. Ben & Jerry’s driver också en stiftelse och företaget har varit starkt engagerat i Occupy Wall Street för några år sedan och har gett ett omfattande stöd till stöd för Standing Rock-aktivisterna. I protest mot Trump tog man fram en särskild protest-glass: Pecan resist.

Ben & Jerry’s var också aktiva inför det israeliska valet med en särskilt framtagen glass som skulle få fler att gå och rösta.

Vad få vet (och som Ben & Jerry’s gärna inte pratar om) är att företaget sedan 2000 ägs av den multinationella jätten Unilever – som definitivt inte vill bli inblandad i politiken. 

Nu är oron stor i Israel att fler profilerade företag ska följa Ben & Jerry’s exempel. I ett uttalande varnar Israels premiärministern Naftali Bennett koncernen Unilever för konsekvenserna av beslutet:
– Det här är ett beslut som kommer att få tydliga konsekvenser. Israel kommer att agera hårt mot de som bojkotter mot landets medborgare, säger han i en intervju.

BDS-rörelsen (Boycott, Divestment and Sanctions) som vill få företag att sluta verka på ockuperad mark jublade inte helt oväntat över beslutet:
– Det här är ett avgörande steg mot att avsluta företagets inblandning i ockupationen, skriver rörelsen på Twitter.

Samtidigt har över 30 delstater i USA infört anti-BDS-lagstiftning de senaste åren. Frågan är nu om dessa delstater kommer att agera mot den populära glasstillverkaren. Och skulle så ske finns det nog andra som mer än gärna tar en extra sked glass så här i sommarhettan.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.