Konstprotest mot AP-fondernas oljepengar


Stillbild av Lena Ignestams verk Det Orange kuvertet.

Under onsdagen genomförs en ovanlig protest mot AP-fonderna och deras omfattande investeringar i fossil energi. I projektet ”Konstnärer tolkar AP-fonderna” har ett antal konstnärer skapat verk som kommer att skänkas till AP-fonderna. Och allra först blir det ett vernissage på Mynttorget. Konstprotesten äger rum samma dag som Riksrevisionen släpper sin granskning av AP-fondernas hållbarhetsarbete.

2020 bjöd Anna Bokström och Johanna Norrbo in konstnärer i ett projekt som konstnärligt tolkar AP-fondernas verksamhet. Syftet är att belysa vikten av mänskliga rättigheter och klimathänsyn i AP-fondernas investeringar. Vi ställde några frågor till Anna Bokström inför den ovanliga manifestationen.

Varför genomför ni konstprojektet?
– Vi vill uppmärksamma riksrevisionens granskning av AP-fondernas hållbarhetsarbete. Det är en ganska svårbegriplig och torr fråga och många blir avskräckta att sätta sig in i den. Jag och Johanna Norrbo har därför bjudit in konstnärer att tolka AP-fonderna, framförallt utifrån deras argument att de har en ägardialog via etikrådet med de fossila bolagen. Vi åker till Stockholm för att uppmärksamma Riksrevisionens granskning som släpps samma dag för att det inte ska passera obemärkt.

– Vi visar våra tavlor på Mynttorget och det kommer att hållas några tal av representanter från Amazon Watch och Latinamerikagrupperna. Efter det besöker vi AP-fondernas kontor för att ge dem varsin tavla att hänga i sin lobby.

– Målet med kampanjen är att få AP-fonderna att sälja sina innehav i fossilbolagen, det som kallas att divestera. Shell förblir ett oljebolag hur mycket man än pratar med dem. Hållbarhet och klimatsäkerhet fick en större roll i de nya ägardirektiv som AP-fonderna fick för två år sedan, men ekonomisk lönsamhet står över allt.

– AP-fonderna hävdar ofta att de påverkar bolagen med ett aktivt ägarskap. Problemet är att det saknas insyn i hur AP-fonderna försöker påverka oljebolagen. Deras argument är att de är aktiva ägare, men det är svårt att påverka ett oljebolag som Shell att sluta utvinna olja. Det vore bättre om AP-fonderna gick samman med andra pensionsfonder i världen och tillsammans avvecklade alla sina innehav i fossila bolag. Hälften av alla pengar på börsen är pensionspengar så det skulle få enorma konsekvenser. AP-fonderna har slutat investera i oetiska verksamheter såsom barnarbete och elfenbenshandel. Nu måste samma sak ske vad gäller oljebolagen! Och Parisavtalet ställer krav på dem.

Film från konstprojektet

Hur kan konst påverka pensionsfonder?
– Konst kan göra folk uppmärksamma på vad som händer och skapa press på pensionsfonderna så man skulle kunna kalla det för lobbykonst – att lyfta frågan till allmänheten med hjälp av konsten. Så vårt projekt är en påminnelse till AP-fonderna och allmänheten. Kampanjen omfattar inte heller enbart svenska konstnärer, utan vi arbetar även med en nigeriansk konstnär och en fotograf, Babawale Obayanju, som dokumenterat Shells oljeläckage i Nigerdeltat i Nigeria så att vi svenskar kan se vad våra pensionspengar ställer till med i andra länder.

Foto: Babawale Obayanju.

Hur har det varit för de inblandade konstnärerna att göra dessa projekt?
– Fossil Free-kampanjen Divestera AP-fonderna fick bidrag av Both ENDS så vi kunde engagera konstnärer som sedan tidigare var engagerade i klimatfrågan. Nu har de även satt sig in i AP-fondernas investeringar. Det är viktigt att man tillåts prata om dessa frågor utan att vara ekonomisk expert. Det är nödvändigt för demokratin. Det räcker att veta att AP-fonderna investerar i fossila bolag och att det inte är förenligt med Parisavtalet, det är inte nödvändigt att veta exakt hur mycket. Och det ska vara lekfullt!

Tomas Nordberg

Medverkande konstnärer: Nina Bacos, Anna Bokström, Ann Engqvist, Sara Granér, Max Gustafsson, Ilona Huss Walin, John Huntington, Lena Ignestam, Babawale Obayanju och Ella Tillema.

Se fler av konstverken här

3/6 på Mynttorget. Det här händer under dagen

  • 12.30 Levande vernissage med tavelbärare (Covidanpassat).
  • 12.45 Tal av konstnärer
  • 13.00 Tal av Latinamerikagrupperna
  • 13.15 Tal av Amazon Watch
  • 14.00 Promenad till AP-fondernas kontor. Tavlorna kommer att skänkas som gåvor till fonderna att hänga på sina kontor.
Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.