Hallå Mahad Malingur, hur känns det att fira nationaldagen?


Nationaldagen är här. Foto: Drahomir Posteby-Mach/Unsplash.

För tionde året i rad arrangeras ett särskilt nationaldagsfirande i Rinkeby, även om det i år blir helt digitalt. Initiativtagare är Mahad Malingur, författare och entusiastisk sommarstugeägare med ursprung i Somalia.

Hur är det så här inför firandet?
– Alla de tidigare åren har det varit folkliv och myller på torget i Rinkeby där vi försöka skapa en mötesplats mellan nya och gamla svenskar och framför allt – att vi kan samlas kring vår flagga! Det är helt enkelt härligt och även om det i år blir digitalt så hoppas vi vara tillbaka som vanligt nästa år.

Hur ska man förstå det här med nationaldag och identitet. Svenskar jag ju väldigt timida jämfört med till exempel våra norska grannar. Jag läste någonstans att nyanlända från bland annat Somalia är de mest entusiastiska med att fira, stämmer det?
– Ja, om man kommer till Rinkeby torg så får man den känslan. Den svenska flaggan symboliserar väldigt mycket för människor som är på flykt, den symboliserar fred, trygghet och friheten som man sökt sig till. Därför är jag så entusiastisk inför den svenska flaggan.

Mahad Malingur. Foto: Privat.

I Sverige har vi ändå svårt att förstå att alla kan fira Sverige och flaggan, trots att man har olika ursprung, något som inte är det minsta problem i till exempel USA. Vad beror det på tror du?
– När jag var ny i Sverige på 90-talet, som jag skriver i min bok, så var svenska flaggan för mig förknippat med personer som var rasister och nazister. Det var de som visade upp och ”ägde” flaggan. Jag tycker att det är majoritetssamhället som ska stoltsera med flaggan och ta den till sig, så att den inte kapas av en viss grupp.

Du har ju tidigare pratat i Global Podd om något som kanske är ännu mer svenskt än flaggan, nämligen den svenska sommarstugan. Snart ska du till dig egen stuga i Höga Kusten, eller hur?
– Absolut och där vajar min svenska flagga. Utanför var och varannan stuga ser man flaggan vaja så det är verkligen förknippad med allt det jag ser som svenskt, sjöar och vattendrag – och sommarstugan!

Så vad kommer att hända i Rinkeby idag?
– Från klockan 15 kommer jag att sända live från Rinkeby torg över Facebook. Där kommer man att kunna följa musik, underhållning, politiker som talar – inte om partipolitik – utan om vår gemensamma nationaldag. Så det kommer att vara min dag – hela vägen in mot kvällen!

David Isaksson

Här kan du följa nationaldagsfirandet i Rinkeby

Lyssna också på Mahad Malingur om det speciella med den svenska sommarstugan.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.