Olga Misik dömd för protester mot Putin


Från Change.orgs kampanj för att Olga Misik skulle släppas fri.

Den 19-årige journaliststudenten Olga Misik har dömts till drygt två års frihetsberövande av en domstol i Moskva. På sociala medier och internationellt blev hon känd under Moskva-protesterna 2019 som “tjejen med konstitutionen” efter att hon läst ur konstitutionen för ryska kravallpoliser.

Under sommaren 2019 satt den då 17-årige Olga Misik på Tverskaya gatan i Moskva och läste ur Rysslands konstitution för poliser. Foton på hennes aktion blev populära på sociala medier och hon blev själv en symbol för protesterna mot Putin.

Tillsammans med henne stod två andra personer inför rätta vid domstolen i Moskva: Ivan Vorobyevsky och Igor Basharimov, som båda är aktivister från rörelsen ”Den eviga protesten”. Alla tre dömdes för att ha utfört olagliga protestaktioner framför riksåklagarmyndigheten i Moskva. Enligt polisutredningen ska aktivisterna ha hällt en röd vätska över byggnaden och satt upp en flagga, natten den 8 augusti 2020.

Olga Misik dömdes till två år och två månaders frihetsbegränsning, en slags villkorlig dom, medan Ivan Vorobyevsky och Igor Basharimov båda dömdes till ett år och nio månader. Åklagaren hade krävt två års frihetsbegränsning av friheten för Olga och ett år och fyra månader för Vorobyevsky och Basharimov. Det innebär att de i praktiken kommer att vara inlåsta i sina hem: de får inte lämna bostaden vissa tider på dygnet, byta bostadsort, eller delta i protestaktioner. De måste också regelbundet rapportera till myndigheterna.

Olga Misik inför dagens rättegång

– Frihetsbegränsningar av och villkorliga domar i politiska rättegångar är inte bara politisk förföljelse av oskyldiga människor utan också ett extremt cyniskt sätt att neutralisera aktivister”, säger Navalnys medarbetare Oleg Stepanov.

Åklagaren hävdade att deras aktion var ett farligt socialt brott och att deras aktioner hade orsakat ekonomisk skada för åklagarmyndigheten. ”Eftersom den röda vätskan inte kan tvättas bort, beslutades det att måla över den skadade delen av fasaden”, sade en representant för riksåklagarmyndigheten. Myndigheten påstår att målningen ska ha kostat 3 464 rubel (mindre än 400 kronor).

Åklagarens huvuddokument är uppskattningen av måleriarbetet, men Olgas advokater hävdade att datumen i åklagarens uppskattning ändrats och att dokumenten åklagaren lämnat in för att bevisa skada var förfalskad. Troligen hade färgen tvättats bort med vatten redan under natten. Medier hade rapporterat att färgen inte längre var på byggnaden morgonen efter aktionen. Trots detta valde domstolen att höja straffen för protestaktionen. 

– Jag lovar inte att vi vinner i morgon, i övermorgon, om ett år eller tio år. Men en dag kommer vi att vinna, för kärlek och ungdom vinner alltid. Jag lovar inte att jag kommer att leva när det ögonblicket kommer, men jag hoppas verkligen att ni kommer att leva för att se det, sade Olga Misik under sitt senaste tal i domstolen den 29 april.

– Vad pratade Olga Misik om? Om rädsla, om kärlek, om sanningen som inte kan förbjudas, och att den fascistiska regimen i Ryssland definitivt kommer att falla. Hon påminde mig om Sophie Scholls ord före avrättningen: Solen lyser fortfarande!”, säger den kände människorättsaktivisten Lev Ponomarev.

Mer än fyrtiofem tusen personer undertecknade en framställning Сhange.org där de krävde att brottmålet skulle mot Olga Misik skulle läggas ner. Internationella mänskliga rättighetscentrum ”Memorial” (stämplad som en ”utländsk agent” av ryska myndigheter) förklarade att Olga, Igor och Ivan var politiskt förföljda. 

Timofei Martynenko 

Fotnot: Sophie Scholl var en ung politisk aktivist under Nazityskland och som avrättades tillsammans med sin bror.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.