Ökat givande trots pandemin


Imsamlingarna 2020 gick bättre än förväntat. Grafik : Giva Sverige.

Givandet ökade med 2,1 procent 2021 trots pandemin. Totalt samlades det in 9,2 miljarder under 2020, enligt organisationen Giva Sverige.

Giva Sveriges årliga rapport om gåvor och bidrag från allmänheten, företag och organisationer visar att det befarade intäktstappet till ideella organisationer på grund av pandemin räddas av allmänhetens givande. Allmänhetens givande ökade med totalt 4,4 procent jämfört med 2019. Och utvecklingen är stabilt uppåtgående; sedan 2013 har allmänhetens totala givande ökat med 49 procent, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

– Den nedgång i givande som vi såg under pandemins första månader har vänt till en ökning sett till helåret 2020. Organisationerna har lyckats nå både gamla och nya givare, och allmänheten har svarat med ett stort engagemang och en vilja att bidra under pandemiåret, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare på Giva Sverige.

Däremot så har företagens gåvor minskat under året, visar rapporten.

Här kan du ladda ned rapporten Givandet i siffror 2020

Redaktionen

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.