Libanons riksbankschef anmäls för korruption i Frankrike


Libanons riksbanskchef Riad Salameh anmäls för korruption till fransk ekobrottsåklagare
November 2019. Libanenser protesterar mot krisen i masker föreställande riksbankschefen. Foto: Shutterstock.

En grupp jurister och enskilda organisationer har lämnat in en formell anmälan till en fransk ekobrottsåklagare om att undersöka den libanesiska riksbankschefen Riad Salameh och hans nära anhöriga för korruption. Anklagelserna handlar om miljontals euro i fastigheter som riksbankschefen tros ha fört ut från Libanon.

Det är den enskilda organisation Sherpa som står bakom anmälan tillsammans med ett antal jurister. Anmälan avser pengatvätt och korruption. I anmälan beskrivs hur penningtvätt och hur stora summor pengar fört ut ur landet under proteströrelsen och ekonomiska krisen 2019 och hur detta omvandlats till lyxiga fastigheter i Frankrike. 

Den libanesiska riksbankschefen Riad Salameh svarade på måndagen att hans fastigheter i Frankrike har tillkommit tack vare hans egna förmögenhet och säger att han visat dokument som verifierar detta vid ett flertal tillfällen, samt att fastighetsaffärerna ska ha skett före hans tillträde som riksbankschef, rapporter Reuters.

Riksbankschefen säger att han hade tillgångar på 23 miljoner innan han tillträdde sin post. Salamehs bror, son och en nära associerad nämns också i anmälan.

I ett uttalande skriver organisationen Sherpa vidare: “Anmälan gäller mycket lyxiga fastigheter har köpts under suspekta omständigheter, av personer som representerar Libanon.”

Den ekobrottåklare som mottagit ärende har ännu inte kommenterat. Enligt Reuters, som läst den 81-sidiga anmälan, ska anklagelserna avse miljoner euro som ska ha först ut ur landet, och investerats på olika vis, i fastigheter och bilar, av närstående till riksbankschefen. Anmälan ska också namnge ytterligare 20 framstående libaneser som kan komma att anmälas i framtiden.

Libanons finansiella och politiska elit har under en längre tid anklagats för vanstyre, korruption och att aktivt förhindra distribution av internationellt bistånd.

Global Bar Magazine har tidigare rapporterat om det journalistnätverk som avslöjade affären kring riksbankshcefen. Journalister vid den oberoende libanesiska mediet Daraj har undersökt hur Riad Salamehs tillgångar spridits i banker i Panama, Schweiz och Brittiska Jungfruöarna. Enligt tidningen har Salameh lyckats undvika landets kontroller som ska förhindra större överföringar av dollar genom att lagt upp ett komplex nätverk av överföringar.

Riad Salamehs har under 25 år varit ansvarig för landets riksbank och sett många regeringar komma och gå. Ett läckt dokument under proteströrelsen hösten 2019, som inte helt kunnat verifieras, satte journalisterna på spåret, som också samarbetat med internationella journalistnätverk.

“När detta ärende avslutat måste Frankrike försäkra att felaktigt tillskansade fonder återförs på bästa sätt så att det gynnar det allmänna intresset och ökar levnadsstandarden i Libanon, samt att rättssäkerhet och kampen mot korruption stärks”, skriver Sherpa i uttalandet.

Ylva Bergman

Läs fler artiklar om Libanon här.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.