Gaza: ICC berett ställa ansvariga inför rätta


ICCs åklagare Fatou Bensouda. Foto: ICC

Den internationella brottmålsdomstolen (ICC) följer utvecklingen i Gaza och Israel noga och kommer att fortsätta med sina undersökningar för att kunna ställa ansvariga från både Israel och Hamas inför rätta, även om Israel väljer att inte samarbeta.

Den våldsamma konflikt som nu pågår mellan Israel och Hamas på Gazaremsan kan bli föremål för utredning av krigsbrott. Hamas har skjutit ett stort antal raketer mot Israel som har svarat med luftangrepp på Gazaremsan. Israel har när detta skrivs förberett en markinvasion. Antalet döda överstiger åttio och inkluderar sju israeler. Israel hävdar, med stöd av Bidenadministrationen, sin lagliga rätt att försvara sig mot raketangrepp. Hamas, å sin sida, hävdar också rätten till självförsvar. Hamas har inte erkänt Israels rätt att existera. 

ICC dokumenterar de eventuella krigsbrott som sker med möjliga framtida rättsprocesser i sikte. Domstolen övervakar bägge parter i syfte att utröna huruvida individuellt kriminellt ansvar föreligger för konstaterade brott. 

I mars månad påbörjade chefsåklagaren Fatou Bensouda och hennes kontor en förundersökning angående eventuella krigsbrott förövade av militanta palestinska grupper och Israel. Redan sex år tidigare hade domstolen startat en preliminär undersökning av krigsbrott under den 50 dagar långa Israel-Gaza-konflikten 2014. Det är mycket möjligt att parterna i konflikten i och med våldshandlingarna bryter mot Romstadgan som reglerar krigsbrott och brott mot mänskligheten.

I en intervju med Reuters säger chefsåklagaren Fatou Bensouda vid ICC att domstolen kommer att fortsätta med sin utredning, oavsett om Israel väljer att samarbeta eller inte. Israel är inte medlem av ICC och är av åsikten att domstolen inte har jurisdiktion över det geografiska området ifråga. Men domstolen hävdar att dess jurisdiktion inkluderar Västbanken, Gaza och Östra Jerusalem. Den palestinska myndigheten/staten är medlem av ICC, men har ingen makt över Gaza där Hamas styr.

Fatou Bensouda säger vidare att det finns anledning att brott mot folkrätten begåtts av både staten Israel och beväpnade palestinska grupper (Hamas). Samtidigt hävdar talespersoner för både Hamas och den israeliska militären att det är den andra sidan som står för övergreppen.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.