Ledarstrid i ForumCiv


Inför ForumCivs (tidigare Forum Syd) årsmöte har det blossat upp en strid om ordförandeposten. Mot valberedningens förslag Magnus Lindell står Rosaline Marbinah som idag sitter i styrelsen och är ordförande för LSU – landsorganisationen för Sveriges ungdomsorganisationer. Årsmötet äger rum den 29:e maj.

Av tradition har Forum Syd/Civ (som ännu tidigare hette SVS – Svensk volontärsamverkan) haft en riksdagsledamot som ordförande, därefter blev det före detta diplomater. ForumCiv är för de flesta kanske känt som en paraplyorganisation där en viss sävlighet råder, men då och då blixtrar det till och konflikterna kommer upp till ytan. Så var det förra gången en ordförande skulle väljas – och så ser det ut att bli även denna gång. Nu är det dock kanske inte i första hand fråga om politik och ideologi, utan mer om ålder och representation. Mot biståndsveteranen Magnus Lindell står ungdomskandidaten Rosaline Marbinah: Vem är bäst på att ta fighten för enprocentsmålet?

Martin Ängeby, generalsekreterare för SILC, är valberedningens ordförande:
– Vi talade med flera olika personer. Valberedningens förslag, Magnus Lindell, har tidigare bland annat varit chef för Sidas avdelning för civilsamhällesfrågor och har en lång erfarenhet från biståndet. Med tanke på hur viktigt det är att försvara enprocentmålet så tror vi att det är betydelsefullt att ha en ordförande med lång erfarenhet som kan ge stöd till styrelsen och generalsekreteraren, menar Martin Ängeby. 

Magnus Lindells motkandidat är Rosaline Marbinah, idag ordförande i LSU – Sveriges ungdomsorganisationer, och själv född 1994. Rosaline Marbinah sitter i den avgående styrelsen, men tackade nej till omval som ledamot. Det är med andra ord ordförande – eller inget alls – som gäller för hennes del.

Varför ställer du upp?
– Jag vill att ForumCiv ska vara en organisation som medlemmarna kan vara stolta över och som står längst fram i demokratiarbete i Sverige och i världen, inte minst när utvecklingspolitiken kommer att stå på agendan i nästa val, svarar Rosaline Marbinah.

När du bestämde dig för att kandidera mot valberedningens förslag ringde du upp Magnus Lindell, varför då?
– Det kändes viktigt för mig att informera honom om att jag söker uppdraget som ordförande. Det har ingenting med honom som person att göra, och oavsett vem av oss det blir så tror jag det blir bra. Jag har stor respekt för honom – men jag tror också att det alltid är bra med dialog.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.