3D-printade hus skapar billigt boende för världens fattiga


3D-printade hus börjar bli verklighet.
3D-printade hus börjar bli verklighet. Foto: ICON.

Genom att skriva ut hus med hjälp av en 3D-printer kan både kostnaden och byggtiden minska. Dessutom är det miljömässigt hållbart. Nu är de första husen klara i Indien – och snart är Latinamerika på gång.

Det låter kanske vansinnigt att tro att man ska kunna skriva ut hus med hjälp av en skrivare, men nu är det faktiskt möjligt (även om skrivaren är lite större än de som används för små modeller). Fördelen med 3D-printade hus är att de både blir billigare, byggs snabbare och blir miljömässigt mer hållbara än hus som byggts på traditionellt sätt. Till skillnad från vanliga hus som tar månader att skapa grunden för kan grund och väggar i ett 3D-printat hus bli klart på bara några dagar. På bilder ser det ut som om någon spritsar betong i rundade linjer, likt glasyren på en kaka. Och det fungerar alltså i verkligheten. 

3D-printade hus kan genom att de går snabbt att bygga och är förhållandevis billigt också minska bostadsbristen och hjälpa unga eller andra som haft det svårt att komma in på bostadsmarknaden. I Texas har ett företag börjat 3D-printade hus speciellt tänkta för hemlösa för en så låg kostnad som 4 000 dollar i månaden. Husen byggs i Comumunity First, ett bostadsområde som byggts i utkanten av staden Austin som byggs särskilt för hemlösa i ett samarbete mellan en frivilligorganisation och byggföretaget Icon.

3D-printade hus börjar bli verklighet.
Time Shea var tidigare hemlösa nu bor han i ett 3D-printat hus. Foto: Icon.

– Jag hoppas att jag kommer att bo här till dess jag dör, säger 70-årge Tim Shea som  var först med att flytta in ett 3D-hus i byn efter många år av hemlöshet.

I New York säljs just nu det första 3D-printade huset som är ute på marknaden. och priset beräknas till häften av vad ett motsvarande hus skulle ha kostat om det byggts på vanligt sätt. Samtidigt har den första familjen flyttat in i ett 3D-printat hus i Europa, rapporterar The Guardian.

Samtidigt arbetar flera organisationer för att utveckla konceptet för länder i Latinamerika där husbristen är stor. I El Salvador och Mexiko arbetar organisationen New Story med att börja bygga sina första 3D-printade hus för fattiga familjer och nyligen invigdes det första 3D-printade huset i Indien. Det tog bara fem dagar att bygga.

Frågan är – när kommer de svenska biståndsorganisationer som stödjer bostadsbyggande att upptäcka 3D?

David Isaksson

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.