Tax the Rich: Här är kvinnorna som kan beskattas


Kim Kardashian håller ett tal i Armeniens Kim Kardashian håller ett tal i Armeniens huvudstad Jerevan 2019. Nu är hon på listan över världens rikaste.
Kim Kardashian håller ett tal i Armeniens Kim Kardashian håller ett tal i Armeniens huvudstad Jerevan 2019. Nu är hon på listan över världens rikaste. Foto: Shutterstock.

Fortfarande finns det få kvinnliga miljardärer som skapat sina egna förmögenheter, men nu har de blivit fler. En av de nya superrika är Kim Kardashian. Frågan är vad hon och de andra kvinnorna som byggt upp sina egna miljardförmögenheter (och som alltså inte ärvt sina pengar) skulle betala i skatt om USAs finansminister Janet Yellen fick bestämma?

Om man nu ska beskatta rika finns det några nya kvinnliga miljardärer på Forbes lista över världens rikaste att välja på. De allra flesta kvinnor på listan (som Antonia Ax:son Johnson) har ärvt sina pengar (7,6 miljarder dollar), men så finns det också de som byggt upp en egen förmögenhet. En av dem är Kim Kardashian som nu ansluter sig till bland annat Bumbls-koncernchef Whitney Wolfe Herd som en av få kvinnliga miljardärer. 

Reality-stjärnan, entreprenören och nu också miljardären Kim Kardashian har för första gången tagits med på Forbes lista över världens rikaste. Forbes uppskattar att Kardashian ”nu är värt 1 miljard dollar, upp från 780 miljoner dollar i oktober, tack vare hennes två lukrativa företag – KKW och Skims – samt de intäkter som reality-tv och ett antal mindre investeringar ger.

I februari i år blev Whitney Wolfe Herd den yngsta kvinnliga miljardären efter att aktier i hennes företag, dejtingappen Bumble, debuterat på börsen. Den 31-åriga grundaren av dejtingsappen där kvinnor tar första steget är också en av de yngsta kvinnorna som leder ett så stort företag. Mediamogulen Oprah Winfrey (värt 2,6 miljarder dollar) är också med på (den förhållandevis korta) listan över kvinnliga företagare som har blivit dollarmiljonärer, varav många är kineser.

Kvinnor som skapat egna företag och blivit rika står för mindre än fem procent av världens 500 rikaste människor, enligt Bloomberg Billionaires Index. USA har flest miljardärer, med 724, följt av Kina med 698, enligt Forbes miljardärlista 2021.

Här är fem andra kvinnor som har blivit ofantligt rika på senare tid, enligt Forbes. I jämförelse med dem framstår Kim Kardashians förmögenhet som rena småpotatisen.

1. Zhong Huijuan, verkställande direktör för Hansoh Pharmaceutical
Zhongs förmögenhet uppgår tilll 19,7 miljarder dollar och hon är därmed världens rikaste kvinnliga miljardär. Hansoh Pharmaceutical producerar produkter för sjukdomar i centrala nervsystemet, onkologi, antiinfektion, diabetes, matsmältningssystemet och hjärt-kärlbehandling. Hennes man är också en farmaceutisk miljardär.

2. Wu Yajun, grundare av Longfor Properties
Wu förmögenhet har ett nettovärde på 19,1 miljarder dollar och hon är den näst rikaste kvinnliga miljardären. Hon var journalist innan hon vågade sig in i fastighetsbranschen och började med Longfor Properties.

3. Diane Hendricks, medgrundare av ABC Supply
Som ordförande för takleverantören ABC Supply är Hendricks förmögenhet värt 8 miljarder dollar och hon är för närvarande den rikaste amerikanska kvinnliga miljardären.

4. Meg Whitman, tidigare verkställande direktör på e-bay.
Whitman, värd 6,2 miljarder dollar, är mest känd för att ha hjälpt eBay att växa till ett åttamiljarders-företag. Hon är en av de mest framstående cheferna i Silicon Valley, Whitman var tidigare chef för Hewlett Packard Enterprise.

5. Sheryl Sandberg, operativ chef på Facebook
Sandberg, sitter på en förmögnhet värd 1,8 miljarder dollar. Hon är en av de framgångsrikaste kvinnorna inom teknik och är också känd för sitt feministiska ”Lean In” -initiativ som uppmanar kvinnor att sträva efter toppjobb och lyfta fram sexistiska hinder på arbetsplatsen.

Och så har vi Kim Kardashian vars enorma förmögenhet ändå bara placerar henne på plats 2674 bland världens allra rikaste. Den som äger mest är Jeff Bezos med 177 miljarder dollar i förmögenhet. Hans pengar skulle räcka till att lyfta mer än hälften av världens 700 miljoner hungrande ur den situation de befinner sig i.

Här finns hela listan över världens dollarmiljardärer.

Lin Taylor
Thomson Reuters Foundation
Översättning och bearbetning: Maria Thulin
.

Lyssna också på Global Podd avsnitt 58 där vi diskuterar den globala trenden att beskatta de rika hårdare med Sandra Scocco och Eduardo Berezán.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.