Putins bestiger sin gyllene tron


Putin på sin tron. Foto från YouTube.

En grupp tjeckiska konstnärer och aktivister har ställt upp en staty av Putin sittande med byxorna nerdragna på en gyllene toalettstol. Statyn ställdes upp 16 april strax utanför den ryska ambassaden i Prag. Aktionen är riktad till både ryska och tjeckiska regeringen. Den togs ner av tjeckiska myndigheter samma dag som den restes. Samtidigt ökar spänningen mellan länderna.

Aktivisternas krav till Ryssland är att de ska frige Aleksej Navalnyj och dra tillbaka de ryska trupperna som samlats vid gränsen till Ukraina. Dessutom kräver gruppen att Tjeckien ska följa de andra EU-länderna och inte köpa den ryska vaccinen Sputnik II.

— Vi vill uttrycka vårt stöd för vanliga ryska människor i Ryssland och utomlands. Ingenting symboliserar nuvarande ryska myndigheterna bättre än gyllene toalettstolar och borstar som finns i presidentens slott i landet där 13 procent av befolkningen fortfarande inte har sina egna toaletter hemma, skriver aktivisterna på sin Facebook-sida.

Tjeckien har nyligen anklagat rysk underrättelsetjänst för att ligga bakom en dödlig explosion i ett ammunitionslager 2014, och därför utvisat 18 ryska diplomater ur landet. Ryssland svarade genom att i sin tur utvisa 20 tjeckiska diplomater.

Redaktionen

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.