Putins bestiger sin gyllene tron


Putin på sin tron. Foto från YouTube.

En grupp tjeckiska konstnärer och aktivister har ställt upp en staty av Putin sittande med byxorna nerdragna på en gyllene toalettstol. Statyn ställdes upp 16 april strax utanför den ryska ambassaden i Prag. Aktionen är riktad till både ryska och tjeckiska regeringen. Den togs ner av tjeckiska myndigheter samma dag som den restes. Samtidigt ökar spänningen mellan länderna.

Aktivisternas krav till Ryssland är att de ska frige Aleksej Navalnyj och dra tillbaka de ryska trupperna som samlats vid gränsen till Ukraina. Dessutom kräver gruppen att Tjeckien ska följa de andra EU-länderna och inte köpa den ryska vaccinen Sputnik II.

— Vi vill uttrycka vårt stöd för vanliga ryska människor i Ryssland och utomlands. Ingenting symboliserar nuvarande ryska myndigheterna bättre än gyllene toalettstolar och borstar som finns i presidentens slott i landet där 13 procent av befolkningen fortfarande inte har sina egna toaletter hemma, skriver aktivisterna på sin Facebook-sida.

Tjeckien har nyligen anklagat rysk underrättelsetjänst för att ligga bakom en dödlig explosion i ett ammunitionslager 2014, och därför utvisat 18 ryska diplomater ur landet. Ryssland svarade genom att i sin tur utvisa 20 tjeckiska diplomater.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.