POSCO avbryter samarbete med militären i Myanmar


Militär i Burma. Foto: Shutterstock

Den sydkoreanska stålkoncernen POSCO har beslutat avbryta det hårt kritiserade samarbetet med militären i Myanmar. Det skriver organisationen Justice for Myanmar i ett pressmeddelande. Till de som investerat pengar i POSCO hör svenska pensionsfonder, vilket vi tidigare rapporterat om.

POSCO är i grunden är en sydkoreansk stålkoncern, men som har omfattande intressen inom en mängd sektorer, bland annat så har man tillsammans med hotellkedjan LOTTE byggt hotell på mark som ägs av militären i Myanmar. 

Vid årsskiftet 2020-21 hade Första AP-fonden en investering i bolaget, enligt fondens egen redovisning, värd 33 173 381 kronor. Förutom detta har fonden en mindre investering i POSCO Chemicals. Enligt en granskning gjord av Fair Finance Guide hade flera svenska pensionsfonder, liksom Nordea, stora investeringar i företag med kopplingar till militären i Myanmar. Flera av dessa har därefter sålt, eller satt sina innehav i ”karantän”.

Civilsamhället i både Myanmar och Sydkorea är försiktigt positiva till POSCOs beslut som dock ännu inte officiellt bekräftats av företagetYadanar Maung, talesperson för Justice For Myanmar säger i ett pressmeddelande:

“POSCO is one of the most significant business partners of the criminal Myanmar military. While we note their decision to end business with MEHL, we condemn their remaining ties with the military and their illegal junta and remain concerned over POSCO C&C’s presence in a military-controlled industrial zone. POSCO’s gas production and pipeline bankrolls the junta’s crimes against humanity and Lotte Hotel finances the quartermaster general of the army, which buys the weapons the military is using to deliberately kill protesters and indiscriminately bomb ethnic communities. POSCO must end all their complicity in the Myanmar military’s international crimes.”

Justice for Myanmar har publicerat en omfattande granskning av militärens koppling till bland annat POSCO som du hittar här

Redaktionen

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.