Hongkong: Demokratiaktivister dömda till fängelse


11/8 2020. Jimmy Lai grips - bild från omslaget till den dagstidning han själv äger. Foto Lewis Tse Pui Lung / Shutterstock.com

Demokratiaktivisten, affärsmannen och tidningsägaren Jimmy Lai har dömts till tolv månaders fängelse för sin roll i protesterna i Hongkong 2019. Samtidigt dömdes flera andra demokratiaktivister, däribland den fackliga ledaren Lee Cheuk Yan.

Jimmy Lai, som bland annat grundat tidningen The Apple Daily och som är en av Hongkongs mest välkända demokratiförespråkare, dömdes under fredagen till tolv månaders fängelse. Ytterligare personer dömdes för deltagande i protesterna, däribland advokaten Martin Lee och fackförbundsledaren Lee Cheuk Yan – alla personer som det senaste decenniet varit centrala i arbetet för demokrati i Hongkong. Att det är Kina som står bakom processerna är det ingen tvekan om, konstaterar Apple Daily i en artikel som publicerats under fredagen.

I ett tidigare uttalande i samband med rättegången sa Lee Cheuk Yan följande

”I plead guilty, but I have done no wrong in affirming the rights of people to peaceful procession, and I believe history will absolve me. I have no regret for standing up for the rights of the people.”

Han Dongfang, chef för China Labour Bulletin, som granskar situaitonen vad gäller arbetsrätt i bland annat Kina säger i en kommentar att:

“Freedom of expression and peaceful assembly are basic practices for the trade union movement. Lee did what a trade unionist anywhere in the world would do, and he is ready to accept the consequences of his action.”

Även om framtiden ser mörk ut för Hongkong så finns inga tecken på att demokraitörelsen är på väg att ge upp. Eller som Jimmy Lai nyligen skrev från fängelset till sina kollegor på Apple Daily:

”It is our responsibility as journalists to seek justice. As long as we … do not let evil get its way through us, we are fulfilling our responsibility.”

Redaktionen

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.