Hård kritik mot Irans inval i FN:s kvinnokommission


Teherans tunnelbana med särskilda vagnar för kvinnor.
Teherans tunnelbana med särskilda vagnar för kvinnor. Foto: David Isaksson.

FN:s kvinnokommissions beslut att välja in Iran på fyra år har genererat en storm av protester. Kommissionen sorterar under FN:s ekonomiska och sociala råd och av rådets 54 medlemmar röstade 43 för att välja in Iran. Bland dem som röstade för ett inval finns sannolikt flera EU-länder.

Iranska kvinnor måste sedan revolutionen 1979 bära hijab och de får inte lämna landet utan medgivande från sin make. De har halv arvsrätt jämfört med män och de blir straffmyndiga redan när de fyller nio år (pojkar blir det när de fyller 15). De har små möjligheter att få igenom en skilsmässa och de får inte vårdnad för barn som är äldre än sju år efter en skilsmässa.

Organisationen UN Watch uppmanar USA att fördöma valet till rådet. Själva valet till rådet var hemligt, men minst fyra av länderna i gruppen med EU och andra västerländska länder i rådet, som inkluderar Australien, Österrike, Kanada, Finland, Frankrike, Lettland, Tyskland, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Schweiz, Storbritannien och USA, röstade för Iran.

Iran blir invald i FN:s kvinnokommission:

Iran har satt i system att spärra in fredliga kvinnorättsaktivister. Nyligen rapporterade media hur den iranska sociala medier-aktivisten Zohreh Sarv piskats 74 gånger innan hon tillfälligt fått lämna fängelset. Vid samma tid dömde iransk-brittiske Nazanin Zaghari-Ratcliffe till ytterligare ett år i fängelse för att ha ”spridit propagande mot systemet”.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.