Global Podd 57. Dags för ett nytt kallt krig?


Illustration: Shutterstock.

Går vi mot ett nytt kallt krig? Ska vi solidaritetshandla på H&M nu när Kina bojkottar företaget – och hur har barnen det i det enorma lägret för rohingyaflyktingar i Bangladesh? Dessutom El Salvador, Jerusalem, Australien  – och  hur Ylvas pappa sjökaptenen blev fast i Suez-kanalen när Sexdagarskriget bröt ut 1967.

Kina och Iran har ingått ett långsiktigt samarbetsavtal, samtidigt hårdnar Kinas attityd mot utländska företag. Ser vi början på ett nytt kallt krig där Ryssland och Kina tillsammans försöker omvandla den internationella världsordningen? Vi frågar Kina-kännaren Jojje Olsson.

I världens största flyktingläger i Cox Bazaar har närmare 100 000 rohingya-flyktingar blivit hemlösa sedan en stor brand brutit ut. Hur klarar sig barnen i lägret? Vi pratar med Riyas Mohammed som jobbar för Plan International i Bangladesh.

I Jerusalem börjar börjar livet återvända till det normala, i Australien  vägrar politiker att lära från det som händer med klimatet och nu har Mexiko-fått sitt eget George Floyd-fall.

Du hör:

  • Jojje Olsson, Journalist som driver Kinamedia – Sveriges största nyhetssida om Kina.
  • Riyas Mohammed som är programchef för Plan Internationals arbete bland flyktingarna från Myanmar.

Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.

Här kan du höra avsnittet på Podcaster

Året var 1967. Den gången dröjde det åtta år innan båtarna kom ur Suez-kanalen. En av de som satt fast var Ylva Bergmans pappa som var kapten på av skeppen.

Ah Moon från Myanmar och hennes låt Promised land

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.