Freedom House: Indiens demokrati backar


Omslaget till rapporten från Freedom House.

Den årliga rapporten från Freedom House visar att mänskliga rättigheter och demokratin runt om i världen har lidit svårt under pandemins 2020. Ett av de länder där demokratin går bakåt är Indien som för första gången sedan 1997 inte längre definieras som helt fritt. Landets regering gillar dock inte rapporten: Det är upp till oss hur vi definierar demokratin, skriver Indiens utrikesdepartement i ett svar.

Rapporten har titeln ”Demokrati under belägring” och inkluderar en ländersökning. Exempelvis Indien har fått sin demokratiska status nedgraderad från helt fri till delvis fri. Det är första gången sedan 1997 som detta sker. Även V-Dem-institutet (Varieties of Democracy) vid Göteborgs universitet har nedgraderat Indien i sin årliga demokratirapport och karaktäriserar nu landet som en valautokrati. Det indiska utrikesministeriet hävdar att dessa rankningar är missvisande vad gäller deras land. Istället vill ministeriet att en indisk tankesmedja ska ta fram en egen rapport om demokratins ställning i olika länder i världen och en rapport om pressfrihet.

I en kommentar skriver Indiens regering att landet behandlar alla dess invånare likvärdigt och följer vederbörliga rättsprocesser oavsett den påstådda förövarens identitet. Regeringen har kritiserats för sitt beslut att frysa Amnesty Internationals tillgångar i landet. I gensvar hävdar regeringen att människorättsorganisationen hade skickat stora summor pengar till fyra organisationer registrerade i Indien genom att felklassificera det som utländska direktinvesteringar. Kritiken har dock varit hård mot regimen, inte minst sedan man stängt ned internet för protesterande bönder och nu senaste fått Twitter att ta bort kritiska inlägg. Kritiker menar också att det allt mer auktoritära och högerpopulistiska styret i Indien kan kopplas samman med hanteringen av pandemin som nu framstår som närmast kaotisk. Detta har Indien gemensamt med Bolsonaros Brasilien och hur USA under Trump hanterade farsoten.

Indien vill, säger landets regering, definiera sina egna demokratiparametrar. Landet vill att deras konsulat och ambassader runt om i världen ska interagera med Freedom House och V-Dem-institutet och ge dem underlagsmaterial att basera sina årliga bedömningar på. Utrikesministeriet menar att många länder som inte praktiserar maktfördelning eller har en republikansk styrelseform har hamnat före Indien i rankningarna. Samt att som världens största demokrati så ska Indien självt definiera demokrati och bedöma andra länder och inte vice versa. Enligt ministeriet så står Indien via sin konstitution för ett osvikligt engagemang för yttrande- och samvetsfrihet, separation mellan religion och stat, jämställdhet mellan könen, rätten till liv och frihet och allmän rösträtt. 

Från rapporten. Det går inte bra just nu …

Freedom House rapporterar att den internationella balansen mellan mänskliga rättighetsförsvarare och tyranner förskjöts i tyrannernas riktning under 2020. Detta är det femtonde året i rad som friheten minskar globalt. Närapå 75 procent av världsbefolkningen lever i länder som upplevde en minskning av demokratin förra året. 

Tomas Nordberg

Läs rapporten här

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.