WHO: En av tre kvinnor utsätts för våld


1 av 3 kvinnor utsätts för våld. Del av rapportens omslag.

Enligt en ny rapport från världshälsoorganisationen WHO utsätts en av tre kvinnor världen över för våld någon gång under sin livstid. Antalet har inte minskat trots att många fått det bättre ekonomiskt. Och under pandemin har situationen sannolikt blivit än värre.

Rapporten, som är baserad från data från 2010 till 2018, visar att närmare 800 miljoner kvinnor världen över utsätts för våld. Våldet drabbar inte minst unga kvinnor och flickor: en av fyra i åldern 15-24 år har någon gång utsatts för våld, visar studien. Och trots att många i världen fått det ekonomiskt bättre minskar inte våldet. ”Våld mot kvinnor är endemiskt i alla länder och kulturer och orsakar skador på miljontals kvinnor och deras familjer och har förvärrats av COVID-19-pandemin”, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i en pressrelease. Han fortsätter: ”Men till skillnad från COVID-19 kan våld mot kvinnor inte stoppas med ett vaccin. Vi kan bara bekämpa det med djupt rotade och ihållande ansträngningar – av regeringar, samhällen och individer – för att ändra skadliga attityder, förbättra tillgången till möjligheter och tjänster för kvinnor och flickor och främja hälsosamma och ömsesidigt respektfulla relationer. ”

Rapporten innehåller alltså inga data från pandemiåret, men mycket talar för att situationen då blivit än värre.

”Vi vet att COVID-19s multipla konsekvenser har utlöst en ”skuggpandemi” av ökat rapporterat våld av alla slag mot kvinnor och flickor, säger UNWOMENs chef Phumzile Mlambo-Ngcuka. ”Varje regering borde ta starka, proaktiva åtgärder för att ta itu med detta och involvera kvinnor i detta”, fortsätter hon.

Redaktionen

Läs rapporten här

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.