Nagorno-Karabach: Spannmål på ingång


Folket får rida till affären då bensinen tagit slut. Foto: Nare Arushanyan

Internationella Rödakorskommittén (ICRC) meddelar att de nu kommer skicka förnödenheter för att mildra svältkatastrofen som drabbar utbrytarregionen Nagorno-Karabach.
– Det är ett steg i rätt riktning men det når inte en omfattande lösning, säger presidentens rådgivare.

Global Bar Magazine har tidigare rapporterat om den rådande situationen i utbrytarregionen Nagorno-Karabach (Artsakh). På söndagen kom nyheten att Internationella Rödakorskommittén ICRC öppnar upp nya vägar för att hejda svältkatastrofen i regionen. 

Illegala tullar och kontrollstationer sattes upp i juni av Azerbajdzan längs med Lachinkorridoren, den enda vägen in i Nagorno-Karabach från Armenien. Det har leder till att förnödenheter inte kommer in i landet, barn kan inte gå i skolan och el och gas har blivit avstängt. Med den nalkande vintern runt hörnet förväntas situationen förvärras. 

När detta skrivs är två ICRC-transporter på väg till regionens huvudstad Stepanakert. Dessa innehåller främst spannmål till bagerierna. Trots leveransen skriver Artsakhs informationscenter I ett uttalande att det kan bli svårt att uppnå 200 gram bröd per person, som är den dagliga ransonen för varje medborgare i rådande stund.

Hagop Ipdijan, rådgivare till presidenten i regionen, ser detta som ett positivt steg framåt. Dock behövs det mer, menar han:

– Trots att denna aktion är ett steg i rätt riktning når den inte en omfattande lösning. Situationen kräver inget mindre än en omedelbar upprättelse av en säker transportväg längs Lachinkorrridoren som avtalades i trepartslösningen november 2020, säger han.

Viktor Elsnitz

Läs vidare:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.