Mordet på Zaida Catalán: Nsumbu Katende dömd till livstid


en bild från Trial International s Twitterkoton
Från Trial International s Twitterkoton

En militärdomstol i Kongo (DRK) har dömt Vincent Manga, ledare i milisen Kamuina Nsapu, och misstänkt för morden på Zaida Catalán och Michael J Sharp, till livstids fängelse. Det rapporterar organisationen Trial International. Dagens dom har en indirekt koppling till mordet på de båda FN-medarbetarna. 

Nsumbu Katende dömdes som skyldig för krigsbrott som begåtts i Kasai under 2017. Organisationen TRIAL International välkomnar domen som man menar etablerar vem som är skyldig och ger offren upprättelse och tydligt visar på vilket ansvar den kongolesiska staten har, skriver oganisationen på sin hemsida.

– Idag är en viktig dag för rättvisa i centrala Kasai. Domen mot Nsumbu Katende visar att de som trodde att det råder straffrihet i regionen har fel. Det visar också offren att de kan höras och få rättvisa, säger Guy Mushiata, som är nationell samordnare för Trial International i DRK.

Till de viktiga delar i domslutet hör det faktum att mord, tortyr, kidnappning och sexuell slaveri klassas som krigsförbrytelser. Detta erkännande är ett vittnesbörd om våldets omfattning och dess organiserade och systematiska natur. För det andra beviljade domarna ersättning till alla offer i rättegången, totalt över 200 registrerade personer. Det sistnämnda är sn symboliskt meningsfull gest, men också ett konkret sätt för överlevande att återuppbygga sitt liv.

En annan viktig slutsats av domen är att, även om Nsumbu Katende styrde en beväpnad milisgrupp, så har även den kongolesiska staten ansvar för brotten. Domarna ansåg att staten inte gjort tillräckligt för att skydda civilbefolkningen. Trial International stöds av Sida.

Redaktionen

För en bakgrund till domen, läs vidare här.

Läs vår tidigare artikel här

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.