Mordet på Zaida Catalán: Nu startar rättegången


Zaida Catalán, bild från tunnelbanan i Santiago i Chile.
Zaida Catalán, bild från tunnelbanan i Santiago i Chile. Foto: David Isaksson.

Nu startar två rättegångar i Kongo med koppling till mordet på Zaida Catalán och hennes FN-kollega Michael J Sharp. Åtalen gäller Vincent Manga och Nsumbu Katende som båda tillhör den milis som misstänks ligga bakom mordet. Rättegångarna kan det få stor betydelse för arbetet mot straffrihet i Kongo (DRK). Organisationen Trial International som samlat in bevisen har fått stöd Sida.

Den 12 mars för fyra år sedan mördades Zaida Catalan och Michael J Sharp i provinsen Kasai, Kongo (DRK). De försvann när de för FN samlade bevis om massgravar, våldtäkter i området och hittades döda 28 mars. I veckan inleddes en rättegång mot milisledare som ska ha begått brotten som Zaida och Michael undersökte. Samtidigt i en militärdomstol pågår rättegång mot en person från samma som milis misstänks för morden på Zaida och Michael. 

I mars 2017 undersökte Zaida Catalan och Michael J Sharp uppgifter om massgravar och våldtäkter som milisgrupper i Kasai skulle ha begått. Under en resa in till området försvann de två under uppdraget och hittades döda 28 mars. Uppdrag Granskning och Aftonbladet samt många andra medier har publicerat omfattande om FN och misstankar om vem som kan ha begått de brutala dåden. 

Zaidas mamma publicerade på Twitter en minnestråd till sin dotter: 

Samtidigt med årsdagen av de brutala morden pågår två rättegångar i DRC som har koppling till morden. Ett åtal förs i en militärdomstol mot Vincent Manga, den som ledde milisen Kamuina Nsapu, och som är misstänkt för morden på Zaida Catalan och Michael J Sharp. Radio Okapi rapporterar från förhandlingarna där svensk expertis används för att binda honom till morden på Zaida Catalan och Michael Sharp.

Samtidigt pågår ett åtal mot Nsumbu Katende, en ledare för samma milisgrupp som ska ha mördat de två FN-medarbetarna. Katende anklagas för att ha medverkat till de folkrättsbrott som Zaida Catalan och Michael Sharp undersökte när de sökte få tillgång till vittnesmål och bevis mot massaker av civila. Åtalet mot ledaren för milisen är det första som organisationen Trial International arbetat med i DRC:

– Vi är mycket nöjda med den snabba utvecklingen av det här fallet. Det visar skeptiker att det även i de mest utmanande områdena går att få slut på straffrihet för grova brott mot många människor, säger Daniele Perissi som leder Trial Internationals arbete på plats.

Trial International, en internationell organisation med kontor i Schweiz, Bosnien, Nepal och DRC, och som stöds av Sida och många andra organisationer, arbetar med att ta fram och sammanställa bevis för att lagföra brott. Brott som i många fall lokala rättsväsenden saknar resurser eller kompetens att utreda. 

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.