Mon Lafertes menskonst älskas – och upprör – Chile


En muralmålning i Chile av musikern Mon Laferte
Från Mon Lafertes Instagram.

Mon Laferte är förmodligen Chiles största musiker just nu. Hon är också kontroversiell bland många. 2019 gick hon topless till Grammy-utdelningen i protest mot polisvåldet i samband med proteströrelsen i landet med texten ”In Chile they torture, rape and kill” skrivet på bröstet. Nu har hon slagit till igen. Och den här gången som konstnär.

I kuststaden Valparaiso har Mon Laferte gjort en gigantisk muralmålning som alla inte gillar. Målningen som handlar om menscykeln och där en naken kvinna med håriga ben är i blickfånget har flera gånger vandaliserats. Dessutom saknar konstverket tillstånd, hävdar myndigheterna eftersom den gjorts i en del av staden som har kulturhistoriskt värde. Människor som bor i Valparaiso verkar dock gilla målningen – men så är Mon Laferte också älskad av många unga chilenare och framför har det bildats en kö av människor som vill bli fotograferade framför målningen. Och ägarna till huset säger till chilensk tv att de gillar målningen.
– Många människor går aldrig på muséer och nu under pandemin är alla museer dessutom stängda. Nu kan de se konst, bara så där, på ett hus vid en vanlig gata, säger Mon Laferte själv i en intervju.

Några dagar senare tillkom också ytterligare en muralmålning av Mon Laferte i Valparaiso. Denna gång handlar målningen om vår marina miljö. Men Mon Lafertes konstdebut handlar inte bara om muralmålningar. Under sin corona-exil som hon till stor del tillbringat i Mexiko har hon gjort ett stort antal målningar som hon samtidigt ställer ut på ett galleri i Valparaiso.

David Isaksson

Läs också: Kaxiga tjejer tar över Chiles musikliv

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.