”Kristna hör hemma i Irak”


Marknad i Erbil. Foto: David Isaksson.

– Många kristna jag pratar med är på väg att lämna landet. Inte minst därför är påvens besök otroligt viktigt som markering. Risken är annars stor att de kristna – precis som Iraks judiska befolkning – bara kommer leva genom historieböckerna och inte längre vara en del av samhället. Det säger Qassim Khidhir, journalist i den kurdiska staden Erbil i avsnitt 53 av Global Podd.

Erbil är ett samhälle där mångfald råder och där många minoriteter lever sida vid sida. Det handlar om kristna, men också om bland annat yazidier och kaka’i. Under många år var Erbil en säker stad i ett Irak som annars var präglat av våldet. Tack var detta gick det att röra sig helt fritt i Erbil, något som aldrig varit möjligt i Bagdad. Men under kriget mot IS kom gränsen för striderna bara 40 kilometer från fram till staden och många människor sökte skydd i Erbil. Idag råder återigen fred, men vägen framåt är allt annat än enkel:

– Det finns framför en stor glädje bland kristna här i Erbil över att påven nu besöker oss. Samtidigt är det inte lätt att reparera det förflutna. Många av dem som flydde från Mosul och sökte skydd här är fortfarande kvar, eftersom de är rädda för att återvända. Förtroendet är brutet, de känner inte att de hör dit längre. Jag har pratat med kristna här och många har lämnat landet och ännu fler skulle göra det om de kunde. Inte minst därför är påvens besök otroligt viktigt. Annars är risken stor att de kristna – precis som Iraks judiska befolkning – bara kommer att finnas kvar i historieböckerna. Ja, vi är rädda för att samma sak ska hända med de kristna, att vi gång i framtiden kommer att prata om hur de brukade leva här, hur vi en gång i tiden levde sida vid sida som grannar, säger Qassim Khidhir i Global Podd.

På söndag kväll talar påven i hans hemstad Erbil inför en publik på 10 000 personer eller fler. Samtidigt, betonar han, räcker det inte bara med påvens besök och symboliska gester. Nu måste det också hända saker i praktiken.

– Vi måste få till stånd en dialog mellan olika religiösa grupper och en politisk vilja att understödja detta. Problemet är att långtifrån alla vill ha ett samhälle som bygger på samexistens. Det finns de som inte alls är glada över påvens besök, konstaterar Qassim Khidhir.

David Isaksson

Hör Qassim Khidhir i avsnitt 53 av Global Podd

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.