Jamaica: Unga kvinnor delar historier om abort


illustration från kampanjen Women’s Rights to Safe Abortion

Den uppmärksammade tv-serien Small Axe som nu visas på SVT berättar om unga västindier i London. Samtidigt har Jamaica en av världens mest restriktiva lagar när det gäller abort. Nu har några unga kvinnliga aktivister fått nog och börjat att dela med sig av sina illegala abortupplevelser online.

Jamaica är på många sätt ett sexistiskt och patriarkalt samhälle. Bloggaren The Millenial Jamaican beskriver det så här:


Growing up I often witnessed this patriarchal idea being played out that women’s bodies and very beings are the property of men and of course we internalize this. We integrate patriarchy into the way we engage in relationships as adults and as a Christian nation we are taught that men are the head and women fall somewhere below there, unable to make decisions on our own and are most importantly created for the pleasure of men. 

Straffen för abort är hårda. Kvinnor som blir med barn och försöker göra abort på Jamaica kan straffas med fängelse upp till tre år. Debatten om kvinnors sexuella rättigheter har nu fått nytt liv sedan Argentina i december beslut att legalisera abort och president Joe Biden lyfte ”gag rule”.

Cirka 22 000 kvinnor i Jamaica gör illegala aborter varje år, enligt en ny rapport från tankesmedjan Caribbean Policy Research Institute (CAPRI) och det är de fattiga kvinnorna som också har de största hälsoriskerna med backstreet-procedurer och självmedicinering av läkemedel. Många religiösa ledare i det övervägande protestantiska landet är fortfarande starkt emot abort och förbudet har funnits i landet i 157 år. Något många unga kvinnor nu tycker det är dags att ändra på, bland annat genom att börja tala om sina egna ofta traumatiska upplevelser och erfarenheter.  

På plattformen International Campaign for Women’s Rights to Safe Abortion skriver Jaevion Nelson om att det nu är dags för Jamaica att ta steget mot fri abort. På Jamaica vill unga aktivister kunna tala öppet om kvinnliga erfarenheter och avbrutna graviditeter och hoppas att kunna påverka lagen så att den ändras. Abortion Jamaica är en webbplats som inrättades i början av året och har publicerat nästan 30 berättelser hittills. 

Idén kom från organisationen Rebel Women Lit, som ursprungligen är en bokklubb och som också ordnar författarmöten och föreläsningar. Webbplatsen vill att abort ska se som ett hälsobehov och förmedlar länkar till information om olika typer av säker abort, eller hur man stöder en vän som har gjort en abort. Webbplatsen har också hänvisningar till lokala grupper som stöder rätten till abort.  

Jherane Patmore. Foto: Rebel Womens Lit.

Grundaren av plattformen, Jherane Patmore, planerar att dela berättelser från den äldre generationen. Pamela, som är 74 har skickat in sin aborthistoria, eftersom hon tycker att ”Tillräckligt många människor inte pratar om det och att kvinnor behöver kunna göra egna val och bestämma över sina kroppar”. 

Politiskt kanske det också kan hända något. 2018 lämnade Labour-politikern Juliet Cuthbert-Flynn in en motion för rätten till fri abort som nu sakta banar sig fram genom det politiska systemet. Kanske kan frågan nu lyftas på allvar.

Maria Thulin

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.