Etiopien medger: Eritreanska styrkor i Tigray


Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed under ett besök i Europa 2019
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Foto: Shutterstock

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed har för första gången medgivit att eritreanska styrkor deltagit i striderna i Tigray-provinsen och sagt att de kan ha begått övergrepp mot civilbefolkningen.

Efter att i månader ha förnekat att eritreanska soldater skulle ha deltagit i kriget i Tigray-provinsen (som gränsar till Eritrea) förklarade premiärminstern inför det egna parlamentet att eritreanska soldater gått över gränsen, för som han uttryckte det: ”eftersom de var oroade för att de skulle bli angripna av sin mångåriga fiende TPLF-gerillan”.

I ett Twittermeddelande skriver premiärministern att eventuella övergrepp ska undersökas och de ansvariga ställas till svars. Detta är också första gången han medger att övergrepp har begåtts under det krig som pågått sedan i november.

 

Kriget i Tigray-provinsen är ännu inte avslutat och den humanitära situationen är svår, vilket vi tidigare rapporterat om. Amnesty International har också dokumenterat övergrepp som sägs ha begåtts av eritreanska soldater.

Den 19e mars gick flera höga FN-chefer ut i ett gemensamt uttalande och krävde ett slut på övergreppen mot civilbefolkningen i provinsen.
– Skolor och hälsocenter har blivit vandaliserade och ockuperade av militära styrkor och grupper, säger UNICEF:s chef Henrietta Fore i ett uttalande. 

Redaktionen

Här hittar du vår samlade rapportering om Tigray-provinsen.

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.