Egypten: ”Lagförslag tar oss 200 år tillbaka”


Flickor i en skola i Kairo
Flickor i Egypten. Foto: David Isaksson.

Ett lagförslag i Egypten kan leda till att kvinnor stoppas från att registrera sina barns födelse eller resa utomlands utan en mans medgivande.
Vi avvisar fullständigt detta chockerande lagförslag. Det tar oss 200 år tillbaka, säger Nehad Abu El Komsan, chef för det egyptiska centrumet för kvinnors rättigheter, i ett Facebookinlägg.

I Egypten har situationen när det gäller kvinnors rättigheter steg för steg försämrats under de senaste åren. Nu riskerar kvinnors rättigheter i landet att rullas tillbaka 200 år i tiden, om ett nytt lagförslag antas. Lagförslaget innebär att kvinnor hindras från att underteckna sina egna vigselbevis, registrera sina barns födelse eller resa utomlands utan en mans medgivande. Maken kan enligt förslaget också väcka talan om att ogiltigförklara ett äktenskap inom ett år om han ser paret som olämpligt eller hemgiften för liten. Lagförslaget granskas nu av en kommitté för konstitutionella och lagstiftande frågor innan det tas vidare till parlamentet. 

Sexuella trakasserier, könsstympningar och allmänt ökat våld efter den arabiska våren gjorde Egypten till det värsta landet i arabvärlden att vara kvinna i, enligt en undersökning från Thomson Reuters Foundation 2013.

Men på senare tid har kvinnor i det socialt konservativa samhället ändå blivit djärvare på sociala medier, något som också resulterat i fängelse för kvinnor som anses ”gå för långt”. Förra året dömdes några unga kvinnor influencers till två års fängelse för ”oanständiga” TikTok-dansvideor. Efter nio månader i fängelse upphävdes till slut domen.

Hussein Baoumi, forskare för Amnesty International i Egypten, anser att landets konservativa myndigheter var oroliga för att de unga kvinnorna skulle påverka andra med sina miljontals följare och ville statuera avskräckande exempel. 

”Myndigheter använder ” moraldiskursen ”för att attackera och påverkar sociala medieplattformar, särskilt inriktade på kvinnor. Kvinnorna åtalas på falska och vaga anklagelser för att ha brutit mot familjens värderingar, helt enkelt för att lägga upp videor om sig själva som dansar eller sjunger,” säger han.

Grupper som slåss för kvinnors rättigheter och offentliga personer undertecknade i början av mars ett uttalande där de fördömde det nya lagförslaget och uppmanade till ”verkliga reformer” som uppfyller kvinnornas krav, respekterar deras konstitutionella rättigheter och garanterar rättvisa för alla familjemedlemmar.

”Det nya lagförslaget representerar ett bakslag för dent moderna samhället,’’ Egypten borde sluta behandla kvinnor som andra klassens medborgare, säger Entessar El-Saeed, verkställande direktör för organisationen Cairo Foundation for Development and Law i en intervju med Thomson Reuters Foundation.

Kvinnor i Egypten diskrimineras fortfarande vid skilsmässa när det gäller vårdnad av barn och ekonomi enligt en gammal islamisk lag, som går tillbaka till 1920. Med det nya lagförslaget skulle kvinnor drabbas av ytterligare försämringar när det gäller fri- och mänskliga rättigheter.

Och domarna mot kvinnor i Egypten fortsätter. Den 17e mars i år dömdes den egyptiske filmaren Sanaa Seif till 1,5 års fängelse för att ”ha spridit falska rykten”. 

Maria Thulin

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.