Azerbajdzjan släpper fångar – men inte journalister


Den fängslade journalisten Polad Aslanov.
Den fängslade journalisten Polad Aslanov. Foto från YouTube.

Azerbajdzjans President Ilham Aliyev har undertecknat ett direktiv som innebär att hundratals fångar kommer att släppas fria, däribland ett 40-tal politiska fångar, rapporterar Radio Free Europe. Men alltjämt sitter flera journalister fängslade i det slutna landet. 

Till de fångar som släpps fria hör flera medlemmar i oppositionspartiet  Azerbaijan Popular Front. Enligt organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter finns det närmar 140 politiska fångar i landet däribland flera journalister. En av dem är Polad Aslanov som i november 2020 dömdes till sexton års fängelse för ”förräderi”. I februari 2021 avslog en domstol hans överklagan

Nyligen besökte Sveriges utrikesminister Ann Linde Azerbajdzjan och Armenien som en del i Sveriges uppdrag som ordförande i den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE. 

– Under resan kommer jag arbeta för att sidorna ska samverka för att hantera de utestående frågorna i denna utdragna konflikt. Samordförandenas insatser behövs för att hitta lösningar som gagnar befolkningen i de båda länderna på lång sikt, förklarade hon inför besöket.

Redaktionen

Här kan du läsa UD:s rapport om de mänskliga rättigheterna i landet.

Här kan du läsa Human Rights Watch rapport.

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.