WTO kan få afrikansk kvinna som chef


Ngozi Okonjo-Iweala. Foto: Wikipedia cc.

Nigerias tidigare finansminister Ngozi Okonjo-Iweala förväntas bli nästa chef för Världshandelsorganisationen WTO. Hon blir i så fall den första kvinnan på posten. 

Redan 2012 var hon en av kandidaterna för chefsjobbet i Världsbanken, men då gick det till en man från USA (USA utser av tradition chefen för Världsbanken och Europa chefen för valutafonden IMF). I höstas blockerades hennes WTO-kandidatur av Trump, men sedan hennes främste motkandidat (också det en kvinna) dragit sig tillbaka pekar det mesta på att Ngozi Okonjo-Iweala kommer att bli vald, även om Bidens administration ännu inte formellt uttalat sitt stöd för henne.

Ngozi Okonjo-Iweala kan bidra till att Afrika får en starkare roll i det internationella handelssystemet, menar vissa bedömare som också lyfter fram det starka symbolvärdet med en kvinna från Afrika som chef för organisationen,  liksom det faktum att hon är en duktig förhandlare. Kritikerna menar att det är ganska ointressant vem som är chef, så länge det internationella handelssystemet gynnar länderna i norr. En av dem är Francisco Perez, chef för Center for Popular Economics I Massachusetts, USA. Han skriver:

Will Okonjo-Iweala put an African face on the North’s agenda to expand free trade and reinforce the power of major multinationals or fight for the right of Southern governments to subordinate international trade to their own domestic development priorities? 

Nigerias ekonomiska politik har genom åren dominerats av protektionism och landet var bland de sista att ansluta sig till det afrikanska frihandelsavtalet. Ngozi Okonjo-Iweala beskrivs dock som en ortodox ekonom. Som finansminister 2003 lyckades hon visserligen förhandla ned Nigerias utlandsskuld till hälften, men många kritiker menar att landet inte skulle betala något överhuvudtaget eftersom pengarna förskingrats av korrupta militärregimer. Under Trumps tid vid makten har WTOs verksamhet i stor utsträckning förlamats sedan USA vägrat utse ledamöter för de viktiga paneler som har till uppgift att lösa handelskonflikter. USA:s handelskrig med Kina har inte heller gjort saken bättre. Därför hoppas många att WTO:s nya chef ska kunna få fart på det internationella handelssystemet. 

Om Ngozi Okonjo-Iweala är rätt kvinna på rätt plats återstår att se.

David Isaksson

Fakta:

Världshandelsorganisationen (WTO från engelskans World Trade Organization) är en internationell organisation skapad med syfte att övervaka och liberalisera internationell handel. Organisationen är en produkt av Uruguayrundan och upprättades officiellt den 1 januari 1995, genom Marrakechavtalet, och övertog och inkluderade då General Agreement on Tariffs and Trade-avtalet (GATT) från 1947.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.