Rösta på Fela Kuti!


Starka skivomslag -stark musik. Nu kan du rösta på Fela Kuti!

20 år efter sin död kandiderar den legendariske nigerianske artisten Fela Kuti på nytt. Nu handlar det om att bli invald i Rock & Roll Hall of Fame. Fela är nominerad tillsammans med artister som Jay-Z, Mary J. Blige, Chaka Khan och Dionne Warwick.

Fela Kuti – skaparen av afrobeat – som dog 1997 i följderna av aids är en av Afrikas största artister någonsin och på många sätt en kontroversiell person. Son till en känd nigeriansk feminist, gift med ett stort antal kvinnor samtidigt, var han en av de som stod upp mot den dåvarande militärregimen i Nigeria. Tillsammans med sitt band startade han Kalakuta Republic som både var ett kollektiv och en inspelningsstudio.

Fela Kutis musik blev med åren allt mer politisk. Zombie från 1977 handlar om den nigerianska militärens metoder. Senare samma år stormade militären Kalakuta Republic, studion förstördes och Felas mamma misshandlades svårt. 1979 försökte Fela Kuti bli presidentkandidat (hans nominering underkändes). Samma år spelade han in den 25 minuter långa ”I.T.T. (International Thief Thief)” där de båda generalerna  Moshood Abiola och Olusegun Obasanjo nämns. 

Senare skapade Fela The New Shrine, en stor konsertarena i Ikeja utanför Lagos, som idag drivs av Felas son Femi Kuti. En som såg Fela Kuti spela där var Ylva Bergman (själv kom jag dit långt senare) som är min medredaktör för Global Podd. Hon beskriver upplevelsen så här:

Jag var där med min bror och kompisarna Mundale och Hapiness. Vi drack Star öl i stora flaskor och i bambuburar vid scenen twerkade dansarna. Fela kom in med en stor joint i handen, efter att ha spelat för de vita på en klubb som betalade bättre – och som han sa något dräpande om. Däremot var toaletterna inte lika kul. Totalstopp och en decimeter av diverse som flöt över golvet … 

Fela hämtade inspiration från Black Power-rörelsen, men trots detta var han i hög grad okänd för många afro-amerikaner –  fram till 2008 då musikalen ”Fela” sattes upp på Broadway.


När detta skrivs ligger Fela Kuti först i omröstningen med drygt 189 000 röster. Även om flera prominenta afro-amerikaner sedan tidigare är invalda (t ex James Brown och Chuck Berry) så är det tunt med afrikanska artister i Rock & Roll Hall of Fame.

Nu kan det alltså bli ändringar på den saken. Så ta chansen! Här kan du rösta på Fela.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.